Başkan Kaya Hububat Alımlarıyla İlgili Toplantıya Ev Sahipliği Yaptı

Başkan Kaya Hububat Alımlarıyla İlgili Toplantıya Ev Sahipliği Yaptı

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın desteğiyle Türk Şeker Fabrikaları A.Ş. adına lisanslı depolar aracılığıyla yapılması planlanan hububat alımları üzerine Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştirmişti. 08.06.2020 tarihli görüşmede hazırlanan projenin kapsamı incelenmiş, protokolün detayları istişare edilmişti.

Hayata geçirilecek proje ile hububat üretimini artırabilmek için kuru tarımın yapıldığı arazilerin de değerlendirilmesi amaçlanmakta, böylece 4 Milyon dekarlık alanda hububat üretimi hedeflenmekteydi.

Altyapı çalışmaları tamamlanan proje, ev sahipliğini Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya’nın üstlendiği toplantıda, Türk Şeker A.Ş Genel Müdürü Mücahit Alkan, Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun,  Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu,  Şanlıurfa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Bilici, Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü Şube Başkanı Sait Yıldız ve Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas’ın da katılımlarıyla tanıtıldı.

Geniş kapsamlı sunumların yapıldığı toplantıda, söz konusu proje ile çiftçilerin 3,5 milyar TL gelir elde edeceği, tarımsal ürün ithalatında da 500 milyon dolarlık tasarruf sağlanacağı belirtildi. Sunumların ardından yapılan görüşmelerde Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’nin Şanlıurfa’ya bir şube açması ve ilimizdeki şeker pancarı ekiminde kotaların yükseltilmesi talep edildi. Başkan Kaya, kotaların yükseltilmesi durumunda şeker pancarının borsanın kotasyonuna dâhil edilebileceğini dile getirdi.

Başta hububat olmak üzere çeşitli tarım ürünleri için tohum, gübre ve nakit avans desteği verilerek çiftçinin krediye muhtaç olmadan, herhangi bir borca, faize veya kefile ihtiyaç duymadan üretimini yapabileceği yeni sistemde Türkşeker, sözleşmeli üretim yapan çiftçilere piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi de verecek.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR