Yedi Yıl önce 11 Nisan Stadyumu yerine bir katlı iş merkezine imar vermeyen Belediye, şimdi 10 katı yeterli görmeyip, o bölgede yapılacak otel için çok katlı otel imarı vermeye hazırlanıyor.
Yedi yıl önce bizzat Başbakan’ın takip ettiği ve sosyal boyutu olan , bölgenin imar yapısını bozmayacak, aksine o çevredeki insanlara geniş yeşil alan imkanı sunacak projeye “rant peşindeler “ diyerek karşı çıkan sayın Fakıbaba, bugün otel inşaatı için çok kat otel imarı tadilatı için Meclis kararı aldırarak kendisi “rantçı” konumuna düşmüyor mu?
Yedi yıl önce, 11 Nisan Stadyumu’nun yeri için, sayın Başbakanımızın da uygun gördüğü, bizzat takip ederek desteklediği bir proje hazırladık. Hazırladığımız projede; o bölgedeki trafik sorununu çözecek zemin altında iki kat otopark, zemin üstünde de bir katlı modern 250 – 300 dükkanın bulunduğu alışveriş merkezi ve halkın kullanımına sunulacak geniş bir park alanı vardı. Ve projenin sahibi; İl Özel İdaresi, Şanlıurfa Belediyesi ve Şanlıurfaspor ortaklığı olacaktı. Elde edilecek gelir bu üç kurum arasında eşit olarak paylaşılacaktı. Şanlıurfa’nın ve Şanlıurfalının olan bir değer, üçte iki oranında yine Şanlıurfa’nın olarak kalacaktı. Şanlıurfaspor bir markadır. Böylece kalıcı bir gelire sahip olacak ve marka değerini en üst seviyeye çıkarmış olacaktı.
Sayın Başbakanımızın o dönemde ısrarla takip ettiği bu projeye sayın Fakıbaba; “rant peşindeler” diyerek karşı çıktı, seçim meydanlarında olayı çarpıtarak propağanda malzemesi olarak kullandı.
Yedi yıl sonra, bir kata izin vermeyen Belediye; on kat verilen imarı yeterli görmeyipdaha çok katlı otel için Meclis kararı almaya çalışıyor. Gerekçe olarak da, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne 35 milyon liralık spor tesisi yapılacağını, on katlı bir imarın bu parayı çıkaramayacağı söyleniyor.
Ben yine iddia ediyorum. Yedi yıl önceki tek katlı proje ile 35 milyonun çok üstünde gelir elde edilir. Yapılacak bir iş merkezinde en az 250 - 300 işyeri çıkar. Tanesinin dükkan satışının 1 milyon olması düşünülen yerden geliri belirtmeme gerek yoktur. Bugün rayiç değerle o işyerleri 1 Milyon TL’den eksik değildir. Sadece yapılacak iş merkezi ile 100 milyonluk bir gelir elde edilir. Kaldı ki,iş merkezinin inşaat maliyeti de sadece kaba inşaat maliyeti ile sınırlıdır.
Bugün o bölgede hem on dört kat imar verilecek hem de ne Şanlıurfa’nın ne de Şanlıurfalı’nın bir kazancı olmayacaktır. Bizim 7 yıl önce hazırladığımız projede Belediye %33 oranında ortak olacaktı. Yine Şanlıurfaspor’un %33, İl Özel İdaresi’nin %33 hissesi olacaktı. Ve otoparkından, yeşil alanından , yapılacak olan iş merkezinden Şanlıurfa halkı faydalanacaktı. Bugün ise; Şanlıurfa’ya ve Şanlıurfalı’ya kalan tek şey, 14 katlı bir binayı seyretmek.
Şanlıurfa’nın Turizm potansiyali öne sürülüyorsa bununda gerçekçi olmadığı ortadadır. Yapılacak 14 katlı otelin 200 metre ilerisinde Abide’de bir otel yapılıyor. 5 Yıldızlı 3-4 otel mevcut. Kaldı ki, bugün Şanlıurfa’ya gelen turist beş yıldızlı, 7 yıldızlı otelden çok, otantik binalarımızda oluşturulan butik otelleri tercih etmektedir. Gerçekçi bir proje ile eski Urfa’da bir sokak tümüyle butik otele dönüşebilir. Kale civarında ve Lekler caddesinde istimlak edilen gecekondu bölgelerinde çok katılımlı oluşum sağlanarak, butik oteller yapılabilir. Şanlıurfa’nın turizmine de bu tür oteller katkı sağlar.
Görüldüğü gibi, 11 Nisan Stadyumu’nun yerinin çok katlı bir otel için tahsis edilmesi Şanlıurfa’ya hiç birşey kazandırmadığı gibi, çok şey kaybettirecektir.Şanlıurfa, Şanlıurfaspor kaybedecektir.
NOT: 2005 yılında Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’nün 80 dönüm arazi imarı ve Urfa Halk Eğitim Merkezinin 3-4 dönüme istenen arazi imarları o zaman verilmezken, şimdi 3 yere aynı anda imar verilmektedir. O dönemde Şanlıurfanın bir kültür merkezine ihtiyacı olduğu ve Gençlerin bir uğraş sahibi olmaları elzem bir durumdu.
Ozaman RANT vardıda, şimdi ne değişti.