NATO`dan Şam`a uyarı geldi!

NATO`dan Şam`a uyarı geldi!

kçakale’ye düşen Suriye top mermilerinin 5 can alması üzerine Türkiye, NATO’ya toplantı çağrısı yaptı. NATO Konyesi dün akşam büyükelçiler düzeyinde olağanüstü toplandı. Genel Sekreter Rasmussen başkanlığındaki toplantı sonrasında Şam yönetimi şiddetle kınanarak “Suriye, Türkiye’ye yönelik saldırgan tutumuna son vermeli” denildi.

Suriye top mermilerinin Akçakale’de 5 can alması üzerine Ankara, NATO Konseyi’ne acil toplantı çağrısında bulundu. Bu çağrı üzerine dün gece NATO Konseyi olağanüstü olarak toplandı. Büyükelçiler düzeyindeki toplantıya NATO Genel Sekreteri Rasmussen başkanlık etti. Toplantıda Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Haydar Berk, gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

4. madde kapsamında

Yaklaşık 1 saat süren toplantıdan sonra şu açıklama yapıldı: ”Suriye rejiminin açıkça uluslararası hukukun ihlali ve müttefiklerinden birinin güvenliğine tehlike oluşturacak şekilde NATO’nun güneydoğu sınırına yaptığı saldırı üzerine NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Washington Anlaşması’nın 4. Maddesi çerçevesinde toplanmış ve Suriye rejimi güçleri tarafından Türkiye’nin iki ülke sınır bölgesine yakın yerleri sık sık top ateşine tutmasını tartışmıştır. 5 Türk’ün ölümün neden olan topçu ateşi, müttefikler için büyük endişe kaynağı olmuş ve şiddetle kınanmıştır. Washington Anlaşması’ndan kaynaklanan güvenlik ve dayanışmanın bölünmezliği çerçevesinde Türkiye’nin yanında yer alan İttifak, müttefikine karşı bu tür saldırgan eylemlerin derhal sona erdirilmesini talep etmekte ve Suriye rejimini uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmemesi konusunda uyarmaktadır.”

Bu mesajların bulunduğuve Türkiye’nin istediği metin oy birliğiyle kabul edildi. Dışişleri kulislerinde, NATO toplantısında alınan sonucun Türkiye’nin beklentilerini karşıladığı yorumları yapıldı.

NATO’yu kuran 1949 tarihli Washington Antlaşması’nın 4’üncü maddesi, üye ülkelerden herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği görüşüne sahip olması halinde tüm üyelerin birlikte istişare yapmasını öngörüyor.

5. madde gündemde

Gelişmeler üzerine NATO anlaşmasının 5’inci maddesi de tekrar gündeme geldi. 5’inci madde ile NATO ülkeleri, ittifakın herhangi bir üyesine dışarıdan saldırı olması durumunda birbirlerini savunmaya söz veriyor. Başbakan Erdoğan da İtalyan Corriere Della Sera gazetesine verdiği bir röportajda ‘Suriye’de durum çok vahim. Esad hata yapmaya devam ederse bu artık 5. maddede zikredildiği gibi NATO’nun meselesi haline gelir’ demişti.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR