Suriye?de şartlı bayram ateşkesi!

Suriye?de şartlı bayram ateşkesi!

Suriye’de 19 aydır devam eden ve 35 binden fazla insanın hayatına mal olan isyan dalgasında kurban bayramı süresince ateşkes sağlandı. Uzun süredir hem Suriye’de hem de gerek muhalif gruplar arasında gerekse konuyla yakından ilgilenen bölge ülkelerinde temaslarını yürüten BM ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi’nin önceki gün Şam yönetiminin ateşkesi kabul ettiğini açıklamış ancak Suriye Dışişleri Bakanlığı “Henüz karar verilmedi” düzeltmesi yapmıştı.

Pazartesi gece yarısı bitecek

Suriye yönetimi dün yaptığı açıklamada ise kurban bayramı süresinde “askeri operasyonların durdurulması” kararı aldığını açıkladı. Ancak açıklamada “bu süreç içinde terörist unsurlardan gelecek her türlü saldırıya gerekli karşılığın verileceği” ilan edildi. Takvim hesaplamalarındaki farklılıklar nedeniyle Suriye’de kurban bayramı Türkiye’den bir gün sonra yani bugün başlıyor. Ateşkesin sona erme zamanı ise pazartesi gece yarısı olacak.

Muhalifler ateşkes konusunda Şam rejimine güvenmediklerini daha önce dile getirmişti. Bu ateşkesin yeni bir siyasi süreci başlatması için önemli bir fırsat olabileceği de belirtiliyor. Brahimi önceki gün ateşkes süresince yeni bir siyasi çözüm çerçevesi sağlamak için çalışmalar yürüteceğini duyurmuştu.

Ateşkes yeni bir süreç başlatır mı?

Ateşkes bayram süresiyle sınırlansa da daha geniş çaplı bir anlaşmaya doğru ‘ilk adım’ olabileceği belirtiliyor.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR