Şanlıurfa`da Ekonomik Gücü Yüksek Ürünler Belirleniyor

Şanlıurfa`da Ekonomik Gücü Yüksek Ürünler Belirleniyor

Şanlıurfa`da, meyveciliğin geliştirilmesi ve bu kapsamda ekonomik gücü yüksek, dünya ile rekabet edebilecek ürünlerin tespit edilmesi amacıyla valilikte bir toplantı gerçekleştirildi.

Şanlıurfa`da hangi bölgede hangi meyvenin yetiştirilebileceğini belirlemeye yönelik yapılan toplantıda, favori ürünler ve alternatif ürünlerin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması amaçlanıyor.

Vali Celalettin Güvenç, ekonomik değeri olan, rekabet gücü yüksek ürünlerle

ilgili yapılacak çalışmaları belirlemek üzere toplandıklarını belirtti. Vali Güvenç, kent genelindeki bölgelerde yetiştirilmesi için önce envanter çıkarılması arkasından da çiftçilerin bu envantere göre bilgilendirilerek bu ürünlere yönlendirilmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan havza çalışmasına göre Karacadağ ve GAP havzası olmak üzere Şanlıurfa`nın iki havzadan oluştuğunu dile getiren Vali Güvenç, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, Gap Bölge Kalkınma İdaresi, Harran Üniversitesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün bu konudaki envanteri iklim, ekoloji, toprak kalitesi, toprak cinsi ve niteliği bakımından toplanacak verileri toplamak için çalışmalara devam edildiğini söyledi.

Şanlıurfa`da yetiştirilen ve yetiştirilmesi mümkün olan ürünlerle ilgili toplantıya katılanlara uzmanlar tarafından sunum eşliğinde bilgi aktarılırken, katılımcılar tarafından konuya yönelik hazırlanan raporlar ve fikirler de paylaşıldı.

Öte yandan ikincisi gerçekleştirilen toplantılarda, uzmanların sunacağı raporlar ve alınacak kararların önümüzdeki dönemde kitaplaştırılması öngörülüyor.

Toplantıya Vali Güvenç`in yanı sıra Vali Yardımcısı Soner ZeybekHarran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Yılmaz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Gap Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ali Rıza Öztürkmen, öğretim üyeleri ve ilgili kurumlardan ziraat mühendisleri katıldı



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR