Akçakale`deki Su Kuyular Kayıt Altına Alınıyor

Akçakale`deki Su Kuyular Kayıt Altına Alınıyor

  Şanlıurfa DEDAŞ ve DSİ yetkilileri tarafından Akçakale`de elektrikle su çekilen Kuyular kayıt altına alınıyor.

  Konuyla ilgili yapılan toplantı öncesi Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kız çocuklarının okumak yerine başka işlerde çalışmalarını konu alan tiyatro gösterisini katılımcılara izlettiren Vali Güvenç, gösterinin elektrikle ilgili tolduğunu belirterek "Eğitimin önemi hakkında düzenlenen toplantımızda gösteriyi sergileyenler hepsi Urfa`mızın çocuğu. Dedim ki bunu öğleden sonraki toplantımızda gösterelim. Bu toplantıyı farklı bir boyuta, farklı bir alana götürür" dedi.

  Çocukların okul yerine tarlaya götürülmesi, bilinçsiz sulamanın yapılması, kaçak elektrik kullanılması, ve toprağın bilinçsiz sulama nedeniyle tuzlanmasının birbiriyle bağlantılı olduğunu kaydeden Vali Güvenç, bunun önüne geçilmesi ve herkesin vicdan değerlendirmesi yapması gerektiğini vurguladı. Vali Güvenç, "Herkesin elini başının arasına alıp düşünmesi lazım. Mart ayında yağmur yağarken dinamoyu açıp bedava diye eve gitmemek lazım, çeltik sular gibi pamuk sulamamak lazım, evinizin elektrik borcunu ödemek lazım" dedi.

"6 YILDA OLMASI GEREKEN ELEKTRİK TÜKETİMİ 1 YILDA OLDU"

  Elektrik tüketiminin fazlalığına değinen Vali Güvenç, planlamaya göre Şanlıurfa`da 6 senede olması gereken elektrik tüketim artışının 1 senede gerçekleştiğini söyledi. Sulamadan kaynaklanan elektrik sorunu araştırmak için Avrupa ülkelerini ziyaret ettiğini belirten Vali Güvenç, buradaki sıkıntının bilinçsiz sulamadan kaynaklandığını ifade etti.

  Vali Güvenç, elektrik faturasının yüksekliğinden yakınan çiftçilere ise buna devam edilmesi durumunda faturaların yüksek gelmesinin normal olacağını söyledi. Bu durumun devam etmesinin mümkün olmadığını belirten Vali Güvenç, elektrik kesintilerinin gerçekleşmemesi için öncelikle kuyuların DSİ ve DEDAŞ tarafından kayıt altına alınması gerektiği dile getirerek, "Borcunuzu harcınızı bileceğiniz rasyonel, vicdani bir sistem kurulsun ki sizde hakkınızı savunabilesiniz. Burada istihdam oluşsun diye fabrika açan iş adamları enerji kesintisinden mağdur oluyorlar. Fabrikada enerji kesintisi olduğu zaman üretim duruyor yapılan ürünler yarım kalıyor ve zarar ediyorlar. Bunlara neden olan durum kayıt dışı elektrik kullanımıdır. DSİ ve DEDAŞ sizlere yardımcı olacak, sizlerden isteğim kayda geçmeniz" diye konuştu.

  Çiftçilerin kayıtlı sisteme geçmesinin gerekliliğine değinen Vali Güvenç, "Abone olunursa, dikkatli kullanılırsa, ürünün istediği kadar suyu verirsek elektrik faturalarınız üçte bir iner" ifadelerini kullandı.

  DSİ XV. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, çiftçilere teknik konularda bilgi vererek, açılmış olan kuyuların hepsinin belgelendirilmesi gerektiğini söyledi. Belgelendirilmemiş kuyulara abonelik verme imkanlarının olmadığını söyleyen DSİ Bölge Müdürü, belgelendirme işini kolaylaştırdıklarını belirterek, bu yönde çeşitli broşürler bastırdıklarını söyledi. DSİ Bölge Müdürü, belgelendirme hususunu kısaca anlatarak, birçok konunun DSİ mühendisleri tarafından yapılacağını söyledi.

  DEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gökkaya ise "DSİ`den temin ettiğiniz belgelerle bize müracaat etmeniz halinde bizler de belirli periyot içerisinde işlemlerimizi yürüteceğiz. Hiç kimse sizlere sorun çıkarmayacak. Bundan sonrası için temiz bir hale, kayıtlı hale getirelim ve size daha düzgün hizmet verelim" dedi.

  Konuşmaların ardından toplantıda görüşlerini beyan eden çiftçiler, Vali Celalettin Güvenç`e söz vererek, kayıtlı sisteme geçerek yaşanan sıkıntıların bitmesi için kendilerinin de gerekli desteği vereceklerini belirttiler. Toplantının sonunda bazı çiftçiler DSİ ve DEDAŞ tarafından oluşturulan kurula başvurarak kayıtlarının yapılması için işlemlerini yaptırdıkları gözlendi.

  Toplantıya Vali Celalettin Güven`in yanı sıra, Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, DEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gökkaya, DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, kurum yöneticileri, birlik başkanları ve çiftçiler katıldı.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR