Aloğlu`ndan ermenilere çağrı

Aloğlu`ndan ermenilere çağrı

 

Herkesin kardeşçe yaşama hakkı olduğunu vurgulayan Aloğlu; “Geçmişte acılar yaşayan insanların torunları olarak birbirimizi severek, hakka hukuka riayet ederek benzer yaşamanın yollarında kesişeceğiz ve ülkemiz için bu topraklarda yaşayan Ermeni, Musavi, Rum, Laz, Çerkez, Arap, Kürt, Türk demeden hukuka saygılı kardeşçe yaşayacağız” diyerek sözlerini tamamladı.Ermeni kökenli vatandaşlar, 1915 olaylarının yıldönümünde Kütahya`daki Ermeni vatandaşların huzursuzluk çıkarmadığını belirterek tehcirlerini durduran dönemin Kütahya Valilisi Faik Ali Ozansoy’u önceki gün Zincirlikuyu Mezarlığı`ndaki kabri başında Ermeni vatandaşlarca anılmasına bir tepki de Şanlıurfalı eski siyasetçi ve tanınan simalarından Sıtkı Aloğlu’ndan Ermenilere tepki geldi.

 

Dedesinin Ermeni çocuk ve kadınları koruduğunu ama o zamanın Ermeni terör örgütleri tarafından camiye giderken şehit edildiğini belirten Aloğlu; “Tarihin karanlık sayfalarından olan Anadolu içi ayaklanamalarını mutlaka topluma o dönemde büyük zararlar vermiştir. Bu zararları ve kıyımı sadece Anadolu topraklarında yaşayanlar görmedi, Osmanlının bir çok eyaletlerinde yaşayan osmanlı milleti zarar gördü.

 

Tuna Nehri kanla aktı. Drina ve Mostar köprülerinden insanlar canlı canlı nehirlere atıldı. Mekedonya’da, Bulgaryada, Yunanistan’da, Kuzey Afrika’da, Hicaz’da, Arap yarımadasında, Azeri Bölgesinde, İran`ın Mahabat Bölgesinde, çok kanlı kıyımlar oldu. Dış güçler Osmanlıyı bitirene kadar devam ettiler. İşte o karanlık dönemde çok olaylar oldu. Şanlıurfa Halili-ü Rahman mevkiinde ikamet eden büyük dedem Aloğlu Osman Efendi 1914 yılında iç ayaklanma sırasında evlerinde sahipsiz ve korumasız kalan bayan ve çocukların (Çoğunluğu Ermeni aileleriydi) aylarca evinde koruma altına almış ve barındırmıştı. Bir gün dedem camiye giderken İbrikçiyanlar denilen Ermeni bir ailenin barındırdığı Taşnak, Hınçak, Ramgavur terör örgütlerinden biri, Halili-ü Rahman Camisine giden Dedem Aloğlu Osman Efendiyi cami kapısının önünde vurarark şehit etmiştir. Bunu şunun için söylüyorum. Canı yanan sadece Ermeniler değil, hepimizin canı yanmıştır.

 

Şanlıurfa’daki muhacirlerin durumu aynı değil mi? Yalın ayak başı açık Şanlıurfa’ya geldiler.

 

Bundan dolayı ben diyorum ki; herkes Ali Cenaplık göstersinve bir birine zeytin dalı uzatsın. O döenm büyük mağduriyetler yaşayan ve göç edip Urfa’ya gelen vatandaşlarımızın torunları Şanlıurfa Muhacirler Derneğine zeytin dalı uzatsın ve Ermenilerle beraber Urfa’da bir panel düzenlesinler” dedi



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR