Schmidt Göbeklitepe`yi Anlattı

Schmidt Göbeklitepe`yi Anlattı

  Şanlıurfa`da Kent Toplum Bilim ve Tarih Araştırmaları Derneği (MİRBAD)`ın Salı sohbetleri adı altında bu haftaki konuğu Göbeklitepe Kazı Çalışmaları Profesörü Klaus Schmidt oldu.

  MİRBAD Dernek binasında yapılan Göbeklitepe panelinde açılış konuşmasını yapan MİRBAD Akademi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci, "Bu altıncı haftadır sizlerle birlikteyiz. Bu haftada Urfa`nın uygarlık tarihine attığı en önemli imzayı Klaus Schmidt beyden dinleyeceğiz. Göbeklitepe`yi görsel olarak görmüşsünüzdür. Urfa için çok önemli bir ayrıntı, biz bu ayrıntıyı daha önce izlemiştik ama Göbeklitepe bu dönemin çok ciddi ayrıntılarıyla birlikte tarih camiasına sunmuş oldu. Şunu da ifade etmek istiyorum Urfa`nın Göbeklite ile birlikte dünya kamuoyuna çıkmasını sağlayan Schmidt beyefendiye hepinizin huzurunda teşekkür etmek istiyorum" dedi.

  Daha sonra Göbeklitepe ile ilgili bir sunum yapan Göbeklitepe Kazı Çalışmaları Profesörü Klaus Schmidt; "Bu akşam burada projemizi tanıtmaktan çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bu etkileyici ve güzel enstitü de bu sunumu yapmak bize mutluluk verdi" dedi.

  Sözlerine devam eden Schmidt; "Göbeklitepe çok özel bir yer hepimizin büyük ilgisini hak eden kazanan bir yer, coğrafi konumu nedeniyle Göbeklitepe bir kireç taşı kaya platosunun en yüksek noktasında yer alıyor. Harran ovasının kuzeyinde bulunuyor. Bulunduğu konum prestorik bir yerleşim için alışılmışın dışında bir konuma sahiptir. Göbeklitepe`nin bir diğer önemli özelliği çok kalın prestorik dolgusu kireç taşı kaya platosu 15 metreye yakın bir dolguya sahiptir. Bir diğer önemli milattan önce 9`uncu ve 10`uncu bin yılları tarihlendirilen bir yapı olarak görünüyor" şeklinde konuştu.

 



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR