?Bebelere Teşvik` Oranı Netleşti

?Bebelere Teşvik` Oranı Netleşti

  Maliye Bakanlığı`nca hazırlanan Gelir Vergisi Kanun Tasarısı dün Meclis Başkanlığı`na sunuldu. Tasarıyla 210 maddeyi aşan Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilip 92 maddeye indirildi.

   Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı "bebelere teşvik" düzenlemesi de tasarıya girdi. Buna göre üçüncü çocuk için indirim oranı yüzde 5`ten yüzde 10`a çıkarılırken, çocuk tanımı da genişletiliyor.

  İlk iki çocuk için çocuk başına yüzde 7,5 olan indirim oranı ise korundu. Asgari ücretin 1000 TL olduğu hesap edilirse bunun vergisi yüzde 15 üzerinden 150 TL ediyor. Bu durumda 3 çocuğu olan bir aile yüzde 25 vergi avantajı ile ayda 37 TL daha az vergi ödeyecek. Daha önce 3`ncü çocuğa verilen teşvik yüzde 5`ti. 3 çocuğu olan bir aile aynı hesap üzerinden 30 TL vergi avantajı sağlıyordu. Bir başka deyişle bugünkü asgari ücret göz önüne alırsa yeni düzenleme ile 3. çocuğa ayda 7 TL`lik fark verilmiş olacak.

Anne ve babasını kaybeden yeğenler de mükelleflerin kendi çocukları gibi vergi indiriminden yararlanacak. Kreşlerin yaygınlaştırılması teşvik edilecek, kadınların çalışma hayatına katılımını arttırmak için destekleyici vergi düzenlemeleri yapılacak.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR