Davutoğlu Ramazan ayının İlk İftarı Suriyelilerle Açtı

Davutoğlu  Ramazan ayının İlk İftarı Suriyelilerle Açtı

  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gaziantep`in Nizip ilçesinde Suriyelilerin kaldığı konteyner kentte Ramazan ayının ilk iftarını açtı. Büyük sevgi seliyle karşılaşan Davutoğlu, Suriyelilere, "Siz buranın ve bu toprakların asli kardeşlerisiniz ve ebediyyen böyle olacaksınız. Biz size hürmeten misafirimizsiniz diyoruz. Ama siz bizim için bütün bu coğrafyanın asli sahiplerisiniz ve hep bu şekilde muamele göreceksiniz" dedi.

  Bakan Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte Nizip`teki Konteyner Kent`te Ramazan`ın ilk gününü geçirdi. İftar sofrasına oturmadan önce Suriyelileri masalarında ziyaret eden Davutoğlu, yüzü Türk bayrağı şeklinde boyalı olan Muhammed Fatih isimli bir çocuğu sevdi. İftarın ardından Suriyelilere seslenen Davutoğlu, Arapça selamlama yaptı. Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Davutoğlu, kendisi de bu sloganlara eşlik etti. Suriyelilerle, ebediyete kadar da bir aile olarak kalacaklarını kaydeden Davutoğlu, şehitler için de "Onların emaneti emanetimizdir. Onların geride bıraktığı yetimler bizim çocuklarımızdır. Onların bıraktığı eşler, ebediyen bizim kardeşlerimizdir. Onların geride bıraktığı Suriye toprağı, Türkiye toprağı gibi azizdir, hürdür. Bu zulüm bitene kadar Suriye`nin her bir şehrinde, her bir köşesinde insanlar hangi dinden, hangi mezhepten, hangi etnik kökenden olursa olsun, özgürce, onurlu bir şekilde yaşayana kadar onlarla beraber olacağız. Onlara desteğimizi hiç eksiltmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

  Suriyelilerden kendilerini yabancı gibi hissetmemelerini isteyen Davutoğlu, "Siz buranın ve bu toprakların asli kardeşlerisiniz ve ebediyyen böyle olacaksınız. Biz size hürmeten misafirimizsiniz diyoruz. Ama siz bizim için bütün bu coğrafyanın asli sahiplerisiniz ve hep bu şekilde muamele göreceksiniz. 200 bin kardeşimiz 20 kampta. Şehirlerdekiyle birlikte yaklaşık 500 bin Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Bundan onur duyuyoruz. Biliyoruz ki, eğer bizim başımız darda olsaydı siz de bize böyle muamele ederdiniz. Bunu biz, Gaziantep düşman işgali ile karşılaştığında biliyoruz. Halep`in kalbi 1921`de Antep`le, Urfa`yla atıyordu. Aynen şimdi Antep`in, Urfa`nın, Kahramanmaraş`ın kalbinin Halep`le, Humus`la, Hama`yla, Lazkiye`yle atıyor olması gibi" değerlendirmesinde bulundu.
 
  Kamplarda 3 bin 806 Suriyeli bebeğin doğduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Sadece Nizip kampında 183 Suriyeli bebeğimiz doğdu. Onlar bizim için Suriye`nin ve Türkiye`nin ortak bebekleri, ortak geleceği, ortak çocukları. Bağrımıza basıyoruz." ifadelerini kullandı. Uluslararası topluma da seslenen Davutoğlu, "Ne kadar bu zulüm sürerse sürsün, ne kadar uluslararası toplum bu zulme sessiz kalırsa kalsın, biz biliyoruz ki kahraman Suriye halkı bir gün kendi kanının bedelini de görerek, karşılığını da görerek, özgür günlere uyanacak. Şehitlerin ruhu şad olacak. Gazilerimiz onurla doluşacaklar ve o zaman bu küçük kardeşlerimiz özgürce Suriye`de yaşayacaklar" dedi.

  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de "Bu coğrafyada Suriye ve Türk halkı aynı inancın evlatladır. Hazreti Adem ve Havva`dan beri müminler kardeştir. Biz bugün kardeşlerimizle beraberiz. Ne kadar acı çektiğinizi, bedel ödediğinizi biliyoruz. Topraktan ayrılmanın ne demek olduğunu biliyoruz. Biz kardeşlerimize komşu hakkı bilinciyle kapımızı gönlümüzü açtık. Bir ve beraberiz dedik, geçmişte olduğu gibi bu coğrafyada Türkiye ve Suriye bir olmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

  Özellikle bebeklerle yakından ilgilenen Davutoğlu, teravih namazını da buradaki camide Suriyelilerle beraber kıldı. Davutoğlu, eşi ile birlikte konteyner kentlere de misafir olarak Suriyelilerin sorunlarını dinledi.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR