Ortadoğu`da yaşanan istikrarsızlık Türkiye`nin güvenliğini tehdit ediyor. Son olarak PKK`nın Suriye`deki uzantısı PYD`nin sınıra sıfır noktadaki Rasulayn kasabasını ele geçirmesi ve özerk yönetime doğru adım adım ilerlemesi, `Sınırın karşı tarafında bir PKK devleti mi kuruluyor?` sorularına neden oldu. Uzmanlar, PKK`nın eylemlerine başladığı 1984`ten beri amaçladığı dört parçalı bir Kürdistan`ın kurulmasında yeni bir perde yaşandığı görüşünde.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad`ın PYD`nin ileri gelenleri ile geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda Kürtler için özerklik hakkını tanıyacağını söylediği öğrenildi. Türkiye`nin çözüm süreci kartına karşılık Kürt cephesini harekete geçiren Esad`ın bugün Kürtlere `Siyasi Adem-i Merkeziyetçi` özerklik deklarasyonunu bildirmesi bekleniyor.
Suriyeli Kürtler, Şam yönetiminden gelen özerklik önerisini `anayasal güvence altına alınmış` olması gerekçesiyle kabul edecek. Özerklik konusunda bir açıklama yapılması durumunda PKK`nın Suriye`deki kolu PYD, 15 gün içinde özerklik için düğmeye basacak. Kürtlere `adem-i merkeziyetçi` yapı ile yönetmeleri için Haseki, Ra`sulayn, Afrin, Darbesiye, Ayn El Arap, Kamışlı ve Tırbe Spiye bölgeleri devredilecek. Kürtler özerk bölgeyi Afrin ve Kamışlı merkezli iki noktadan idare edecekler.
15 Ağustos 2013`ten sonra Kürt kentlerinde Suriye bayrağı ile Kürt bayrağının birlikte asılması planlanıyor. Bayrak safhasından sonra ise seçim aşamasına geçilecek. Bölgedeki siyasi eğilimin ölçümü için 6 Eylül tarihinde Kürt özerk bölgesinde seçime gidilecek. Şanlıurfa`nın Ceylanpınar ilçesinin karşısına düşen Suriye`nin Ra`sulayn kasabasında PYD ile Nusra Cephesi`ne bağlı güçler arasında silahlı çatışmalar sürerken, PYD özerklik öncesi gümrük kapılarında tahrik edici görüntü vermemek için mevzileri Arap, Kürt ve Hristiyanlardan oluşan `Halk Meclisi` temsilcilerine terk etti.
Geçtiğimiz yıl PYD yöneticileriyle görüşen Esad, Suriyeli Kürtlere özerklik sunmaya hazır olduğunun sinyalini vermişti. Baas rejimi altında uzun yıllar ezildiklerini belirten Kürtler, Esad`a `özerklik karşılığı rejimi destekleme` sözü vermişti. İç savaşın başlamasından bu yana Ankara ile ilişkileri hayli gergin olan Şam yönetiminin bu son hamlesi, gerilimi daha artıracak gibi görünüyor. Zira Suriye`de PYD yönetiminde özerklik ilanının ardından başta İran, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Fransa olmak üzere 4 Arap ülkesinin daha Kürtlerin özerkliğini tanıyacağı, bunun da diplomatik açıdan çeşitli sorunlara yolaçağı ifade ediliyor.