Şanlıurfa`da 84 Yaşındaki Usta Yemeni Yapmaya Devam Ediyor

Şanlıurfa`da 84 Yaşındaki Usta Yemeni Yapmaya Devam Ediyor

Şanlıurfa`da, 84 yaşındaki yemeni ustası Ahmet Hastaoğlu, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini yapmayı sürdürüyor. Ata mesleği olarak tanımladığı yemeniciliği çocukluğundan bu yana yaptığını anlatan Hastaoğlu, en büyük isteğinin mesleğinin sürdürülmesi olduğunu ifade etti.

Haşimiye semtindeki Kunduracılar Çarşısı`nda, halen mesleğini sürdüren tek yemeni ustası olan Ahmet Hastaoğlu, günde 2 yemeni yapabildiğini ve tanesini 20 ile 30 lira arasında değişen fiyatlara sattığını söyledi. Hastaoğlu, geçmişte Şanlıurfa`da 200 civarında yemeni ustası olduğunu ancak yemeniye ilginin azalmasıyla birlikte günümüzde bu mesleği sadece kendisinin yaptığını söyledi.

Yemeninin ayak sağlığı açısından yararlı olduğunu ancak günümüzde insanların tercihini farklı şekilde kullandığını anlatan Hastaoğlu, "Hazırladığım yemenilere kırmızı veya siyah keçi derisini kullanıyorum. Tabanına ise manda derisini kullanıyorum. Tanesini 20-30 lira arasında sattığım bu yemenilere maalesef en çok yabancı turistler ilgi gösteriyor. Yemenilerde gözenekli deri kullanılması nedeniyle ayağın hava almasını sağlanıyor. Bu yüzden doktorlar bile özellikle şeker hastalarına yemeni giymelerini tavsiye ediyor" diye konuştu.

Yemeninin meslek olmanın ötesinde kültür olduğuna da değinen Hastaoğlu, bu kültürün yaşatılmasını da isteyerek, "Bu noktada gençlerimizin bu kültüre sahip çıkmasını istiyorum. İlerleyen yaşıma rağmen halen bu mesleği yapmamın tek nedeni yemeni kültürünün yaşatılması. Şanlıurfa`da bu işi yapan sadece benim, en büyük arzum benden sonra da yemeni kültürünün ve mesleğinin yaşamasıdır" dedi.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR