Harran Tuza Teslim

Harran Tuza Teslim

Milliyet Gazetesi Muhabiri Arif Balkan Harran ve Akçakale Ovaları`nda toprağın tuzlulaşma oranına dikkatleri çekerek Suruç Ovası için şimdiden alınması gereken önlemleri araştırdı.
 
Tarımın merkezi Harran Ovası, bilinçsiz sulama nedeniyle tuzlanıyor. Ovada her yıl 5 bin ton buğday, 3 bin 500 ton pamuk ve 2 bin 500 ton mısır kaybı yaşanıyor.
 
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Fırat Nehri’nin suyuyla bereketlenmesi beklenen Şanlıurfa’nın Harran Ovası, yanlış sulama ve yetersiz drenaj kanalları nedeniyle yavaş yavaş kuraklığa teslim oluyor. GAP’ın 1996 yılında faaliyete geçmesiyle birlikte Akçakale ve Harran Ovası’nda sulu tarıma geçildiğinde esen bayram havası düşen verim nedeniyle şimdilerde yerini karamsarlığa bırakmış durumda.
 
‘Çok fazla tuzlu alan var’
 
252 bin hektarlık tarım arazisine sahip Harran Ovası’nda yaklaşık 18 bin hektarlık alanın aşırı tuzluluk sebebiyle artık tarımsal faaliyet yapılamadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, gelecek yıllarda 50 bin hektarlık alanın da tuzluluk tehdidiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi. Öztürkmen, “Ovada topraktaki tuz yoğunluğunun arttığı alanlar Akçakale’ye yakın kısımlarla orta kısımlar yani yer altı sularının yüzey seviyelerinde olduğu alanlar. Tuzlanmanın nedeni de bu zaten. Ovanın eğimli yapısı suyu Akçakale yakınlarında biriktiriyor. 18 bin hektarlık alanda su yüzey seviyesinde. Yaklaşık 50 bin hektarlık alanda da toprak, 1 metre kazıldığında altından su fışkırıyor. Bu 50 bin hektarlık alan da, gelecek dönemde ciddi derecede tuzluluk tehdidi altında” diye konuştu.   
Öztürkmen, bölgede teknik olarak drenaj ve tesviye gibi işlemler için geç kalındığını kaydederek, “Ciddi oranda verimli toprak kaybı söz konusu. Bir de buna bilinçsiz sulamayı kattığınızda durum daha da vahim hale geliyor. Bölgede sulu tarımın en önemli gereği olan drenaj, ovaya su verildikten sonra akıllara geldi. Drenaj ağı şimdi şimdi geliştiriliyor. Toprakta da düzelmeler oluştu ancak tuzlu alan miktarı oldukça fazla” dedi. Öztürkmen, tuzluluk nedeniyle her yıl 5 bin ton buğday, 3 bin 500 ton pamuk ve 2 bin 500 ton mısır kaybı yaşandığını söyledi. 
 
‘Suruç Ovası’ uyarısı
 
Harran’la aynı topografyaya sahip Suruç Ovası’nda da gelecek yıl sulu tarıma geçileceğini belirten uzmanlar Harran’ı tehdit eden tuzluluk problemiyle karşılaşılmaması için Suruç’ta çiftçi eğitimleri ve drenaj sistemleri yatırımlarının hızlanması gerektiği uyarısında bulunuyor.
 
(MİLLİYET)


İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR