SURİYELİLER YARDIM BEKLİYOR

SURİYELİLER YARDIM BEKLİYOR

Şanlıurfa’nın Akçakale Gümrük Kapısı önünde bekleyen Suriyeli mülteciler evlerine dönmek istiyor. Zorlu yaşam koşulları nedeniyle ölümün eşiğine geldiklerini belirten sığınmacılar, “Burada açlık ve susuzluktan ölmektense kapıyı açsınlar bari Suriye’de kendi evimizde ölelim” diyor.

YETKİLİLERDEN İLGİ BEKLİYORLAR

Akçakale İlçesi karşısında bulunan Suriye’nin Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi’nde iki haftadır devam eden çatışmalar nedeniyle ilçe boşaltıldı. Sınır kapısı üzerinden Türk topraklarına sığınan Suriyeli misafirler çadırkentlere yerleştirildi. Konteynerkente yerleşmeyerek evlerine dönmek isteyen Suriyeliler’in sınır kapısındaki bekleyişleri ise sürüyor. Mayınlı alanın öteki yakasında devam eden çatışmalar nedeniyle sınır kapısı süre belirtilmeksizin sivil giriş-çıkışlara kapatıldı. Uzun süredir beklediklerini belirten Suriyeliler kapının açılmasını umuyorlar. Telebyad İlçesi’ne dönmek istediklerini belirten çoğunluğu Arap ve Türkmen kökenli Suriye vatandaşları yetkililerden ilgi bekliyor.

“TÜRKİYE’DE SOKAKTA KALDIK”

Evine dönmek isteyen kadınlardan biri gözyaşlarına güçlükle hakim olarak, “Biz Türkmeniz Burada sokakta kalıyoruz. Bıraksınlar evimize gidelim. Öleceksek evimizde ölelim. Çoluk çocuk gurbette kırıldık. Yetkililerden bir şey istemiyoruz. Sadece evimize ulaşmak istiyoruz. Öleceksek evimizin içinde ölelim. Burada aç susuz sokakta kaldık. Çoluk çocuk açlık ve susuzluktan perişan olduk. Kapı açılsın bir an önce öbür tarafa geçmek istiyoruz” diye konuştu.

“MÜSLÜMANIN MÜSLÜMANA BUNU YAPMASI HARAMDIR”

Türk misafirperverliğini göremediklerini belirten Suriyeli yaşlı bir mülteci ise, “Sokakta, yağmur altında soğukta kalıyoruz. Yemek yok, su yok. Burada açlıktan ölmektense Suriye’ye gidip evimizde ölmek istiyoruz. Müslümanın Müslümana bunu yapması haram ve zulümdür. Bu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakışan bir hareket değildir” diye seslenişte bulundu.

YAŞAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Suriyelilerin gümrük kapısı önündeki bekleyişi devam ediyor. Çevredeki baraka ve inşaatlarda kalan Suriyeler soğuk ve yağmurdan korunmaya çalışıyor.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR