KONUT SEKTÖRÜ CANLANDI

KONUT SEKTÖRÜ CANLANDI

`1.5 ayda 2.5 milyar TL kredi verildi bu yıl leblebi gibi konut satılacak`

KONUT talebinin yeniden canlandığını söyleyen Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, "Bu yıl sadece 1.5 ayda 2.5 milyar TL`lik konut kredisi verildi. Konutlar leblebi gibi satılacak. Fiyatlar da yüzde 10 artacak" dedi.

Konut sektöründe talebin canlandığını ve daralma döneminin geride kaldığını söyleyen Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, sadece bu yılın 1.5 ayında sektörde kullandırılan konut kredisinin yüzde 2.5 büyümeyle 2.5 milyar TL olarak gerçekleştiğini açıkladı. Geçen yıl sektörde kredilerde 2005`ten bile hızlı bir süreç yaşadıklarını hatırlatan Onaran, "2009`da sektör son 4 ayında yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 13 büyüdü. Bu yıl ise beklentiler yüksek. Sadece 1.5 ayda verilen yeni kredi tutarı yüzde 2.5 büyüyerek 2.5 milyar TL`ye çıktı. Kredi stoğu 1.1 milyar TL arttı. Yılsonuna kadar yüzde 17`lik büyümeyle 50 milyar TL`lik kredi kullanılmasını bekliyoruz" diye konuştu. Onaran, "2005`te peynir ekmek gibi satılırken, şimdi leblebi gibi konut satılacak" açıklamasını yaptı. Mart 2009`dan itibaren konut satış ve kira değerlerinde bir artış başladığını ifade eden Onaran, "Talep giderek canlanıyor. Günde ortalama 1.200 kişi kredi çekip ev alıyor. Fiyatlarda ciddi sıçramalar olabilir. 2010 yılında yaklaşık yüzde 10`luk bir fiyat artışı bekliyoruz" diye konuştu.

Onaran, faizlerde yılın son çeyreğinde artış trendinin başlayacağını, şu anda faiz düzeyinin ise konut almak için en ideal dönem olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Merkez Bankası`nın faizi düşürme taraftarı gibi gözükmediğini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil ise "Üç yıllık bir bononun faizi ne ise, ona 3-5 puan koyduğunuzda konut faizi o kadar olur. Böyle bir ortamda faizlerin aşağıya düşme ihtimali yukarıya çıkış ihtimalinden çok daha az" dedi.

Garanti`de hedef 3 milyar TL kredi, yüzde 20 büyüme

2009`u 42.5 milyar TL ile kapatan konut kredisi sektörünün son 5 yılda yaklaşık 15 kat büyüdüğünü hatırlatan Ali Fuat Erbil, "Garanti ise yaklaşık 26 kat büyüdü. Bugüne kadar 130 bin kişiyi ev sahibi yaparak sektör liderliğimizi daha da sağlamlaştırdık" dedi.

Belgesiz mortgage başvurusu, hızlı kredi kullandırım süreci ve benzer birçok konuda ilk uygulamaları başlattıklarını söyleyen Erbil, 25 ürünle Türkiye`nin en geniş ürün yelpazesini sunduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Garanti Mortgage ile 3 yıldır pazar lideriyiz. 2009`da 32 bin adet 2.5 milyar TL`lik konut kredisi kullandırdık. Bu yıl ise yeni ürünlerin desteğiyle 40 bin adet, yaklaşık 3 milyar TL`lik kredi kullandırmayı ve 2010`da sektör liderliğini sürdürerek yüzde 20 oranında büyümeyi hedefliyoruz" dedi.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR