Erdoğan: İkinci parti olursam istifa ederim

Erdoğan: İkinci parti olursam istifa ederim

Bursa`da Osmanlı devlet adamlarına kumaş dokuyup elbise hazırlayan tarihi Fabrika-i Hümayun binası, modacı Faruk Saraç tarafından onarılarak 400 modacının yetiştirileceği Tasarım Meslek Yüksekokulu`na dönüştürüldü. Moda okulunun açılışını yapan Başbakan Erdoğan, "Duyguluyum. Hani küllerinden doğan bir millet olma özelliğimiz var ya, işte burada da küllerinden doğan bir eser var. Böyle güzel bir okulu Bursa ve Türkiye`ye kazandıran Faruk Saraç`a teşekkür ederim. Kendisi, milli değerlerimizi, tarihi zenginliğimizi, milli sanatımızı ve sanatçılarımızı modern bir anlayışla bugüne ve geleceğe taşıyor. Bugün açılışını yaptığımız bu eser, görüldüğü gibi bir meslek yüksekokulu olarak, bir eğitim kurumu olarak, bütün bunların ötesinde, tarihin ve geleceğin iç içe geçtiği, eğitimin ve ekonominin kaynaştığı, teori ile pratiğin birleştiği, sanatın meslek yüksekokulu öğrencileriyle kucaklaştığı, son derece girift, son derece zarif bir sanat eseridir. Burada tarih var; zira bu bina 1852`de kurulmuş, Türk ve yabancı devlet adamlarını giydirmiş, Fabrika-i Hümayun binası. Burada gelecek var. Burası üst düzey İngilizce ile eğitim veren bir tasarım yüksekokuludur. Burada aynı zamanda ekonomi var, çünkü burası sektörün ihtiyaç duyacağı elemanları yetiştirecek. Buranın bir marka değeri var. Burada en iyi şartlarda eğitim imkanı var. Çocuk esirgeme yurtlarında büyüyen gençlerimiz için fırsat var, engelli öğrencilerimiz için altyapı var" dedi.

"GENÇLERİ MESLEKİ TECRÜBE SAHİBİ YAPAMAMANIN ACISINI 6.5 YIL YAŞADIM" 

Salı günü UMEM adı verilen ulusal mesleki eğitim merkezlerini Çalışma ve Milli Eğitim bakanlıkları, TOBB iş birliğiyle hayata geçirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, "Bizde ne yazık ki mesleki eğitim ideolojik yaklaşımlarla çok ciddi şekilde örselendi. Bunun yanında çağı yakalayamayan müfredat, eski teknoloji ve yetersiz altyapı, özel sektör-kamu iş birliğinin yeterince sağlanamaması sebebiyle mesleki eğitim özel sektörün ihtiyaçlarını karşılamaktan hep uzak kaldı. YÖK başkanının az önce ifade ettiği tablo çok manidardır. Bunun acısını 6.5 yıl çektim, yaşadım. Ülke adına bize ızdırap çektirdiler, acı çektirdiler. Ülkeye çivi çakacaksınız, bu eserleri yükselteceksiniz, siz adım atacaksınız, çivi çakacaksınız ama birileri geliyor önünüzde bariyer çekiyor. 10 gençten sadece birini okula gönderiyorsunuz. Ya insaf, şunun sayısını artırmamız lazım diyoruz. Diğerleri üniversiteye giremiyor. Olmaz dediler. Şimdi nasıl oluyor? Aynı YÖK. Şimdi sadece YÖK`ün aktörleri değişti. İstediğiniz kadar iyi senoryolar hazırlayın, başarılı aktör yoksa o senaryo rezil olur. Belki senorya eksik olur ama aktör başarılıysa orada çok başarılı netice alırsınız. Ben bütün emeği geçenleri, o başarılı aktörleri huzurunuzda alkışlıyorum. Şimdi inşaallah bu tabloyu tersine çeviriyoruz. Yılda yaklaşık 200 bin kişi, farklı bir müfredatla, modern teknoloji ve altyapıya sahip okullarda eğitim görecek. Ardından da özel sektörde staj yapacak. Bu kursiyerlerden yüzde 90`ı da her yıl TOBB`a bağlı kuruluşlar tarafından istihdam edilecek.

Bu şekilde 5 yılda yaklaşık 1 milyon işsizin, kalifiye eleman olarak iş bulması sağlanmış olacak. Yani ne iş olursa yaparım dönemi artık geride kalmıştır. Bundan vazgeçeceğiz. Onun için burası çok ama çok anlamlı. Onun için burası beni çok duygulandırdı. Çok duygulandırıyor. Devamlı hep İtalya, İtalya. Niye italya? Buyurun işte benim ülkemden tasarımcısı da çıkacak. Burada inşaallah kaliteli kumaşların dokunduğunu göreceksiniz. Bursa ipeğin merkezi ama dünyada kimse bursa ipeğini tanımaz. Artık tanıyacak. Marka tanıtıyor bunu. Bursa`ya Yalova`dan geldim. Karbon elyaf tesislerini açtık. Çeliğin yerini alan bu karbon elyafı yapan 7 ülkeden birisiyiz. Bu millet geçmişte karadan bütün kadırgalarını Taksim`den çıkardı, Haliç`e indirdi. Ecdadım bunu yaptı mı? O zaman torunları olarak bizim de yapmamız lazım. Uçağımızı da yapacağız. İnsansız hava aracımızı da yapacağız. Yapıyoruz ve yapacağız. Artık uçağımız da yapılıyor, insansız hava araçları da yapılıyor. Daha iyisini yapacağız. Artık iş rayına girdi" diye konuştu.

"İŞSİZLİĞİ İKTİDAR OLMAK İÇİN İSTİSMAR EDİYORLAR" 

"İşsizi istismar ederek, işsizin umudunu istismar ederek, ülkenin, ekonominin, dünya gerçeklerini hiçe sayarak, işsizlikle mücadele edilmez" diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşsizlik, uzun soluklu, gerçekçi, yere sağlam basan projeler gerektirir ki hükümet olarak bu noktada önemli mesafeler kat ettik. İşsizliği engellerim diyen babayiğit varsa, sıfırlarım diyen babayiğit varsa çıksın o sihirli değneğini ortaya koysun. Onu uygulayalım. Eğer samimiyseler. Çıkarsınlar ortaya koysunlar. Biz de bunu uygulamıyorsak gitsin, beni vatandaşa şikayet etsin. Vatandaşa anlatsın. Başbakan sıfatımla söylüyorum, partimin ikinci sırada çıktığı yerde ben genel başkanlığı bırakırım. Bu kadar dürüst ve samimi konuşuyorum. Ama ne diyorlar? Yok öyle, biz iktidara geldiğimizde açıklayacağız diyorlar. Tezgahta bu. Millett bu tezgahı yutmuyorl. 

Ama millet sizi zaten oraya getirmeyecek. Siz anahtarlar dağıttınız. Bu anahtarların netice vermediği ortaya çıktı. Her şey ortada. Bakın küresel kriz sürecinde ABD`de işsizlik yüzde 10`a vardı. Türkiye şu anda yüzde 12, daha da düşeceğiz. Düşüyoruz. 3-4 puan düşeceğiz dedim iki ay önce, hepsi dalga geçmeye başladı. Şimdi 3 puanı yakaladık 4 puana gidiyoruz, o da olacak. Mayıs Haziran aylarını duyduğunuzda nasıl da düştüğünü göreceksiniz. Teğet geçti dediğimiz zamanda da aynı şeyi söylediler. Evet teğetten de çok farklı oldu bu. Onu da hocalarım bulacaklar. Teğetten daha az dokunarak geçen bir şey varsa onu da öğrenelim. Onu da anlatalım. Gerek küresel kriz sürecinde işsizlik üzerindeki olumsuz baskıyı azaltmak, gerek uzun vadeli projeler üretmek noktasında önemli çalışmalarımız oldu. Bunların hamdolsun güzel neticelerini alıyoruz. Açılışını yaptığımız bu zarif, ihtişamlı eserin, örnek eğitim kurumunun hayırlı olmasını diliyorum. 2010-2011 eğitim öğretim döneminde eğitim görecek, 400 öğrencimize başarılar diliyorum. Başta Faruk Saraç olmak üzere emeği geçen bütün kurumlarımıza teşekkür ediyorum." 

Açılışta konuşan Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yusuf Ziya Özcan da yabancı öğrencilerin yerleştirilmesi için sınavın kaldırılmasından sonra Türk üniversitelerine büyük ilgi gösterildiğine işaret ederek, "Gaziantep Üniversitesi`ne 450 öğrenci kayıt yaptırdı. Bu miktar Türk üniversitelerinin kalitesini ortaya koyuyor" dedi. 

Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu`nun Bursa`nın Osmangazi ilçesine bağlı Muradiye Mahallesi`ndeki açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bursa milletvekilleri Altan Karapaşaoğlu, Ali Kul, Ali Koyuncu, Mehmet Ocakden de katıldı. 

Açılış yapılan binanın 30 metre karşısındaki apartmandan alkış tutan vatandaşlar Başbakan`a yoğun ilgi gösterirken, emniyet tedbirleri de çevredeki binalara keskin nişancılar yerleştirilerek sağlandı. (İHA)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR