Kobani`nin yüzde 80`i YPG`nin elinde, siviller dönüyor

Kobani`nin yüzde 80`i YPG`nin elinde, siviller dönüyor

BBC Türkçe`nin bölgedeki gelişmelere dair sorularını yanıtlayan Enver Müslim, ABD öncülüğündeki koalisyonun ve Peşmerge güçlerinin desteğiyle IŞİD`e karşı savaşan YPG`nin kentte hâkimiyetini güçlendirmesiyle beraber `son günlerde binlerce sivilin de Kobani`ye geri döndüğünü` belirtti.

Suriye`nin kuzeyinde PYD`nin (Demokratik Birlik Partisi) ilan ettiği üç kantondan biri olan Kobani`de, Kürt birlikler ve IŞİD arasındaki mücadelede ikinci ayını doldurdu.

Kobani Eşbaşkanı Enver Müslim, "Çatışmalar 65 günü geride bıraktı. YPG/YPJ`nin ilerleyişi sürüyor" dedi ve "IŞİD`in, doğuda Kaniya kurda ve Mıştenur tepesinde varlığı devam ediyor. Mıştenur`da yoğun çatışmalar var" diye ekledi.

Müslim, Peşmerge birliklerinin de ağır silahlarla IŞİD mevzilerini vurduğunu belirtti ve Kobani`deki sivillere dair de şu açıklamayı yaptı:


"YPG`nin ilerlemesi üzerine son günlerde binlerce sivil Kobani`ye geldi. Şimdi 20 bine yakın sivil var. Sivillerin ilaç, gıda, giyecek ve yiyecek ihtiyacı var. Bu ihtiyaçların karşılanması için uğraşıyoruz"

"Kobani`nin yüzde 80`i YPG`nin, yüzde 20`si IŞİD`in elinde" diyen Müslim, havan toplarıyla Kobani`ye saldırılarını sürdüren IŞİD`in sivil halka yönelik `katliam tehlikesi olduğunu` ifade etti.

Enver, Türkiye`ye `koridor açılması` çağrısını yineledi ve "IŞİD Kobani`yi ele geçirirse yönünü Türkiye devletine çevirir. Türkiye`ye yardım koridoru açılması çağrısını birçok defa yaptık ama yanıt alamadık" dedi.

Kobanili yetkili, `ABD ve Avrupa ile de görüşmelerinin sürdüğünü` belirterek "Kobani`ye destek vermek isteyenlere de kapımız açık" çağrısında bulundu.

"ENKS, YPG çatısı altında savaşsın"

Diğer yandan, Kobani`de YPG`ye destek verme amacıyla, Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) de bölgeye birlik göndermek istemiş fakat YPG`nin bu birliklerin Kobani`ye girişine engel olduğu bildirilmişti.

Enver Müslim, ENKS birliklerinin ancak `YPG adıyla savaşabileceklerini` şu sözlerle ifade etti:
"ENKS üyeleri kendi iradeleriyle Kobani`ye gelip savaşmak istedi. Biz geleceklerin YPG çatısı altında savaşmasını istiyoruz. Biz de Kobani kantonu yönetimi olarak Kobani`de iki gücü kabul etmiyoruz. YPG herhangi bir partinin gücü değildir. Kobani`nin savunma gücüdür"

Müslim ayrıca, davet üzerine Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi`ne ziyarette bulunduğunu belirtti ve "Orada Kürt Parti ve örgütleriyle görüşmeler yaptım. Kimseden herhangi bir silah sözü almadık" dedi.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR