BEL FITIĞI SORUNUNUZ OLMASIN...

BEL FITIĞI SORUNUNUZ OLMASIN...

Son zamanlarda ismini başarılı operasyonlar ile sıkça duyduğumuz Özel Şanmed Hastanesi Beyin ve Sinir hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Erkan Çakmak, sıkça rastlanan bel fıtığı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bel fıtığı nasıl oluşur ?
Ağır bir yükü kaldırmak veya ters bir hareket yapmak gibi pek çok dış faktörün yanında kişiye ait faktörler de bel fıtığının oluşmasında önemli rol oynarlar. Çünkü öyle insan vardır ki 120 kg kaldırır, hiç birşey olmaz; öylesi de vardır ki 5 kg kaldırır, bel fıtığı olur.Masa başında çalışan veya uzun süreli  araç kullananlarda,yanlış oturuş pozisyonundan kaynaklı bel fıtığı gelişir.
 
Bel fıtığının belirtileri nelerdir?
Bel ve bacak ağrısı en belirgin şikayettir. Fakat bazen bel veya bacak ağrısından sadece biri de bulunabilir. Ağrıyla birlikte bacaklar da uyuşma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir. Büyük bel fıtıklarında idrar ve büyük abdestini tutamama veya yapamama gibi bozukluklar ile bacaklarda felce doğru gidiş ortaya çıkabilir. Hastalığın bu derecede ilerlemesine müsaade edilmemeli, zamanında müdahale ile uygun bir tedavi gerçekleştirilmelidir. Bel fıtığında, bel ve bacak ağrısı yürümekle, iş yapmakla ve ayakta kalmakla, öksürmekle artarken sert yatakta yatmakla azalabilir.
 
Hastalığa yanlış yaklaşımlar nelerdir?
 Ağrı içinde kıvranırken doktora gitmeyi tercih etmeyip, hiçbir bilimsel temele dayanmayan birtakım yöntemlere başvuruyorlar. Beline bal, incir, balık bağlatan hastalardan tutun da, cildini ciddi şekilde kestiren, yaktıran, sülük koyan veya bilinçsizce çektiren hastalara kadar yüzlerce bilim dışı uygulamaya şahit olmaktayız. Halbuki bel fıtığı bir çeşit değildir ve hastalığın değişik safhalarında farklı tedavi metodlarını uygulamak gerekmektedir. Neticede basit bir tedavi ile iyileşmesi mümkün iken, bilinçsizce yapılan uygulamalar sonucu ameliyatlık hale gelmiş hastalarla sık sık karşılaşmaktayız.
 
Bel fıtığından nasıl korunulur  ?
Diğer hastalıklarda olduğu gibi bel fıtığına da yakalanmamak en iyisidir. Yani tedbirler hastalığa yakalanmadan önce alınmalıdır. Kişi hiç bir zaman çok ağır bir yükü kaldırmamalı, bir yük kaldıracaksa mutlak surette dizlerini kırarak o cismi yerden almalı ve o şekilde kaldırrnalıdır. Yani belden eğilerek kaldırmamalıdır. Hiçbir cismi uzanarak almamalıdır. Mesela raftan kitap alırken uzanmamalıdır. Telefon bile çalsa, uzanarak almamalıdır. Daima cisimlere yaklaşarak, ara da mesafe bırakmaksızın almalıdır. Sağlıklı iken bel ve karın adalelerini güçlendirici egzersizler yapmak yararlıdır.
 
İlerleyen vakalarda Hastanemizde yapılan mikro cerrahi operasyon ile hastalarımız aynı gün yürütülerek 24 saatte taburcu olduğu,1  hafta sonra ise günlük yaşamına geri döndüğünü belirtti?
 
Beyin ve Sinir hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Erkan Çakmak


İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR