Akdoğan: "Rotayı Millet Çiziyor"

Akdoğan: "Rotayı Millet Çiziyor"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecine ilişkin, "Toplumun kabul etmeyeceği herhangi bir adımı atmayız. Rotayı millet çiziyor. Süreci de milletimizin rızasına uygun bir şekilde nihai sonuca ulaştırmak için yürütüyoruz" dedi.

Akdoğan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç`i ziyaretinde, Halep`e bağlı Kobani`de (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt grupları arasındaki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 200 bin kişinin Türkiye`ye sığındığını anımsattı.

Misafirlere kucak açan Şanlıurfalıların büyük bir fedakarlık ortaya koyduğunu vurgulayan Akdoğan, devletin de Suriyeli Kürtler için tüm imkanlarını seferber ettiğini söyledi.

Akdoğan, tüm olumsuzluklara rağmen sığınmacılara sahip çıkıldığını dile getirdi.

Devlet kurumlarının ilk günden itibaren çok ciddi bir çaba ortaya koyduğunu hatırlatan Akdoğan, "Birçok olumsuzluğa ve engellemelere rağmen, hangi etnik köken ve mezhepten olduğunu sorgulamadan gelenlere sadece insan oldukları için sahip çıktık" diye konuştu.

"Muhteva üzerinde çalışılıyor"

Çözüm sürecine de değinen Akdoğan, çalışmaların bölgede ciddi bir umut atmosferi oluşturduğunu ve halkın da konuyu yakından takip ettiğini vurguladı.

Süreçte toplumsal desteğin büyük önem taşıdığına işaret eden Akdoğan, toplumun kabulü ve rızasına da büyük önem verdiklerini söyledi.

Yılların birikimi olan bu sorunun çözülmesi için bugüne kadar çok çaba gösterdikleri anlatan Akdoğan, şöyle konuştu:

"Toplumun kabul etmeyeceği herhangi bir adımı atmayız. Rotayı millet çiziyor. Süreci de milletimizin rızasına uygun bir şekilde nihai sonuca ulaştırmak için yürütüyoruz. Başbakanımızın dediği gibi `olumlu bir noktaya ulaşmış durumdayız`. Şu anda usul ve yöntemde varılan mutabakatla muhteva üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu süreç akşamdan sabaha çözülecek bir sorun değil. Bugüne kadar çok çaba gösterdik, demokrasi paketleri geçirdik, büyük yatırımlar yaptık. Bundan sonra nihai çözüme ulaşmak gerekiyor. Bu yeni süreçte iki parametreyi çok önemsiyoruz. Birincisi kamu düzeni ve güvenliği, ikincisi de bölgedeki bütün aktör, vakıf, dernek, parti, sivil toplum kuruluşları yani söyleyeceği sözü olan herkesin sürecin paydaş ve muhatabı olmasıdır."

Akdoğan, bölge halkının temel hak ve özgürlüklerini pazarlık konusu yapmadıklarının altını çizdi.

Meseleyi bölge insanı ve tüm aktörlerle konuşmaya devam ettiklerini belirten Akdoğan, "Ama diğer İmralı süreci onun ayrı bir bağlamı var. Elbette elinde silah olan bir örgüt var ve bu meselenin çözülmesi için de birtakım temaslar yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Bu arada Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Bediüzzaman Said Nursi`nin talebelerinden vefat eden Abdülkadir Badıllı`nın belediyeye gelen yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR