Fırınların Denetimini Kimse Üstlenmiyor

Fırınların Denetimini Kimse Üstlenmiyor

Şanlıurfa`da Zaman zaman zabıta ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bağlı ekiplerin fırınları, kasapları, lokantaları ve diğer gıda ürünleri satan yerleri denetledikleri haberlerini okuyoruz. Sağlık kurallarına uymayan veya insan sağlığını tehdit eden işyerleri hakkında gerekli uyarıların yapıldığı veya gerekli cezaların verildiği yazılır, çizilir. Buna rağmen insan sağlığını en çok ilgilendiren ve Urfalıların günlük hayatının bir parçası haline gelen fırınlarla ilgili yeterince denetlemenin yapılmadığı son zamanlarda en çok eleştirilen konuların başında geliyor. Urfa`da pide fırıncılarının tırnaklarından alınan numunelerin yüzde 90`nında parazit yumurtasına rastlandığı, yani çalışanların tuvaletten sonra ellerini usulünce yıkamadıkları ve durumun Hıfzıssıhhaya ve belediyelere rapor edildiği şeklindeki iddiaları Gazete İpekyol olarak araştırıp konunun muhataplarına sorduk. Denetlemelerle ilgili kurumların verdiği bilgiler karışık. Kimi kurumlar sadece uyarıda bulunurken bazıları da kâğıt üzerindeki yetkinin ötesine geçemiyor. Olan yine vatandaşlara oluyor. Kötü ve hijyenik olmayan koşullarda üretim yapan bazı fırınlar ise bu denetimsizliği fırsat bilerek halkın sağlıyla oynamaya devam ediyor. Muhataplar bu durumu yalanlasa da üretilen ekmeklerden bazı fırınların hijyen şartlarına uymadıkları anlaşılıyor.

KARAATLI: ANALİZ ETME YETKİMİZ YOK

Şanlıurfa Fırıncılar Odası Mehmet Emin Karaatlı, "Böyle bir iddia yalan olabilir. Böyle bir rapor var mıdır? Rapor edilmiş olsa Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü var. Onları göreve davet ediyorum. Fırınların kontrollerini Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü yapıyor. Tabi birinci derecede belediye var, zabıta var. Belediyenin laboratuvarı var. Bu konuda bize bir şikâyet gelmedi. Yalan bir haber. Ya fırıncı borcunu istemiştir. Ya da tepsisini eve gönderememiştir, çırak yok diye. Bu Urfa`mızın kanayan yarasıdır. Bize böyle bir şikâyet gelirse hemen denetime tabi tutarız. Ne böyle bir araştırma var ne de böyle bir konu var. Kontrole çıkılmamış ki, böyle bir tespit yapılsın. Böyle raporluk bir şey değil de, normal, rutin denetimler için de boşluk var diye çıkamıyorlar. Laboratuvara yansıyacak bir kontrol yok. Bizim ancak tavsiye etme gücümüz var. Benim denetim veya yaptırım gücüm yoktur. Bizim rapor etme ve analiz etme gibi bir yetkimiz yok" dedi.

 

YEŞİLNACAR: NUMUNE ALIP ANALİZ ETME HALK SAĞLIĞINDA

Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdür Vekili Ahmet Yeşilnacar, ise "Böyle bir araştırmayı bize sunmaları lazım. Bu işe halk sağlığı bakıyor. Biz, ellerin temizliğine, yıkanıp yıkanmamasına bakıyoruz. Tırnaklarına bakıyoruz. Tırnağı uzun olanlara ceza kesiyoruz. Bu halk sağlığının görevi. Tırnaklardan numune alma işi onlara ait. Biz, sadece tırnak uzun mu, fırında sabun var mı yok mu ona bakıyoruz. Numune alıp analiz etme halk sağlığına ait. Bunun halk sağlığının yapması lazım" diye konuştu.

HALK SAĞLIĞI YETKİLİLERİ İSE: YETKİ BİZDE YOK

Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri de, fırınlarda numune alıp laboratuvar için yetkinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ait olduğunu söyleyerek topu bu kuruma atıyor.

ZABITA: GRAMAJ DENETİMLERİ YAPIYOR

Büyükşehire bağlı zabıta yetkilileri ise sadece ilçe belediyelerinden talep gelmesi halinde denetimlere katıldıklarını, gramaj gibi denetimleri yaptıklarını, numune analizinin de Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde olduğunu ifade etti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR