Tarım Bakanlığı Bünyesine Yeni Müdürlük

Tarım Bakanlığı Bünyesine Yeni Müdürlük

Tarım parsellerinin ölçeğinin ekonomik tarım için elverişli olmadığına dikkati çeken Bakan Faruk Çelik, işletme başına parselin 59 dekar olduğunu söyledi. Çelik, bunun İngiltere`de 580 dekar, Fransa`da 521 dekar olduğu dikkate alındığında Türkiye`deki parsel ölçeklerinin ne kadar dezavantajlı olduğunun görüldüğünü belirtti.

Çelik, toplulaştırma ile ilgili yoğun bir çalışma olduğunu ancak 13 yıl içerisinde 4,6 milyon hektar alanın toplulaştırıldığını ifade ederek, "2023`te 14 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasının gerçekleştirilmesi hedefini koymuşuz ama böyle bir yaklaşım ile zor olacağı düşüncesiyle biz yalnız toplulaştırma ile ilgilenilecek, yalnız toprakla meşgul olacak bir genel müdürlük kuruyoruz. Bu idare yapıyla inanıyorum ki hızlı bir şekilde bu ölçeği büyüteceğiz. Bu toplulaştırma ile verimi artırmaya dönük yeni bir sürece girmiş olacağız" ifadesini kullandı.

Tarım sektörüne bu yıl için 11,6 milyar lira destek için pay ayrıldığına dikkati çeken Çelik, desteklerin verilmesinde etki analizine ilişkin çalışmalarının son aşamaya geldiğini, çok parçalı olarak verilen desteklerin 3-4 kalem desteğe düşürme noktasında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) depoculuk faaliyetinden çıkacağını ifade eden Çelik, bu işin lisanslı depoculuğa devredilmesi konusunda düğmeye bastıklarını söyledi.

Çelik, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile ilgili de çalışmalarının devam ettiğini belirterek, piyasanın regülasyonu anlamında ihtiyaç duyduğu bazı yasal düzenlemeleri hızlı bir şekilde gerçekleştirerek kurumun da piyasada olmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Hayvan nakli ile ilgili yapılması gereken bazı düzenlemelerle ilgili projelerinin olduğunu dile getiren Çelik, kısa süre içerisinde su ürünleri ile ilgili de yaşanan sorunlarla ilgili yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, bununla ilgili çalışmanın bir noktaya geldiğini, yakın bir zamanda son şeklini vereceklerini söyledi.

AB Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) ve bakanlığın kırsal kalkınma desteklerini tek çatı altında toplayacaklarını ifade eden Çelik, "Hepimiz köylü çocuğuyuz. `Hadi gel köyümüze geri dönelim` anlayışı içinde kırsal kalkınma desteklerini veriyoruz. Gençlerimizin şehirde iş arayan değil, kırsalda çok rahat geçimini temin edebileceği planlı programlı yeni bir süreci başlatmak durumundayız. Bununla ilgili önemli bir noktaya geldiğimizi de belirtmek isterim" diye konuştu.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR