ŞİLİ DEPREMİ GÜNLERİ KISALTTI

ŞİLİ DEPREMİ GÜNLERİ KISALTTI

Geçen Cumartesi Şili`de meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki deprem, Dünya`nın kendi etrafındaki dönüş süresini, yani bir günü kısalttı.

NASA uzmanlarından Richard Gross tarafından yapılan hesaplamalara göre, Dünya`nın bir günü 1.26 mikrosaniye kısaldı.

Saniyenin milyonda biri mikrosaniye olarak adlandırılıyor.

NASA`nın araştırması, Şili`deki deprem sonucu Dünya`nın ekseninin ne ölçüde kaymış olduğunu da ortaya koyuyor. Yapılan hesaplar sonucu Dünya`nın ekseninde 8 santimetrelik, bir başka deyişle 3 `inç`lik bir kayma olduğu belirlendi.

Araştırmayı yürüten Richard Gross`a göre, aynı hesaplama modeli 2004`teki 9.1`lik Sumatra depremine uygulanacak olursa, o depremde de Dünya`nın bir gününün 6.8 mikrosaniye kısaldığı ortaya çıkıyor. Sumatra depreminin yol açtığı eksen kayması ise 7 santimetre yahut 2.76 inçlik ölçüde.

Şili depreminin 2004 Sumatra depremi kadar şiddetli olmamasına rağmen daha büyük bir eksen kaymasına sebep olmasını NASA araştırmacısı Gross iki nedene dayandırıyor: İlkin, Sumatra depremi Ekvator`a yakın bir noktada meydana gelirken, Şili depreminin güney yarımkürenin orta enlemleri dolaylarında oluşması. Bu da son depremin Dünya`nın ekseni üzerinde daha etkili olması sonucunu doğuruyor. Gross ikinci sebep olarak da, Şili depreminin meydana geldiği fayın, Sumatra depremini üreten faya nazaran Dünya`nın merkezine daha dik bir açıyla yöneliyor olmasını gösteriyor.

ntv



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR