İŞSİZ GENÇLERE MÜJDE!

İŞSİZ GENÇLERE MÜJDE!

Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da 31 meslek ve 153 meslek dalında kalfa-çırak ustalık belgesi alma şartlarının değişmesi ve başvuruların 6 ay uzatılması üzerine açıklamada bulunan Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Ahmet Akbıyık, okulu yarım bırakan işsiz ve meslek sahibi olmayan gençler için büyük fırsat doğduğunu söyledi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunun ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar sonucu 6 ay önce başlatılan çıraklık eğitim uygulamaları kapsamında Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da 31 meslek ve 153 meslek dalında kalfa-çırak ustalık belgesi alma şartları değişti. İşyeri açmak isteyenlerin sahip olmaları zorunlu olan ustalık belgesi başvuru süresi ise 12 Ekim’den itibaren 6 ay daha uzatıldı. Adaylar zorunlu olan ustalık belgelerini almak için çıraklık eğitim merkezlerine nüfus kâğıdı ile başvuruda bulunabilecek.

 

 

 

USTALIK BELGESİ ZORUNLU

 

Mesleki Eğitim Kanununun çıraklık eğitim uygulamaları kapsamında 31 meslek ve 153 meslek dalına ait liste ve programları, uygulamadan gelen görüşler doğrultusunda ve modüler yapıdaki örgün mesleki ortaöğretim programlarına paralel olarak güncellemeleri yapıldı. Belirtilen 153 meslek dalında işyeri açmak isteyenlerin ustalık belgesine sahip olmaları ya da işyerlerinin ustalık belgesi olan bir kişiyi çalıştırmaları zorunlu kılınıyor. 

 

 

 

KİMLER ALABİLİR?

 

Kalfalık ve ustalık belgesini kimler alabilir?

 

 -18 yaşını doldurmuş olup, kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde çalışmış olanlar kalfalık sınavına katılabilir.

 

-16 yaşını doldurmuş olanlar intibak eğitimine tabi tutulduktan sonra kalfalık sınavına girebilirler.

 

- Kalfalık belgesine sahip olup, 22 yaşını doldurmuş olanlar ustalık sınavlarına girebilecekler.

 

 

 

BULUNMAZ FIRSAT

 

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Ahmet Akbıyık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada 31 meslek alanı ve 153 meslek dalına ait af başvurusunun başladığını ve çıraklık eğitiminin 6 ay süreyle uzatıldığını dile getirdi. Ahmet Akbıyık, okulu yarım bırakan gençler için bulunmaz bir fırsatın gündeme geldiğini belirterek, işsiz ve mesleği olmayanlar için bulunmaz bir fırsat. 12 Ekim’den itibaren uzatılan sürede, ilimizde yüzlerce kişinin çıraklık eğitim merkezlerine müracaat etmesini bekliyoruz. Bu fırsat kaçırılmamalı” şeklinde konuştu.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR