VALİ OKUTAN GERÇEĞİ

VALİ OKUTAN GERÇEĞİ

Güneydoğu Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kapaklı bugünkü köşe yazasında Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ve Şanlıurfa gündemine dair önemli konuları ele aldı. İşte Kapaklı`nın oldukça ses getirmesi beklenen köşe yazısı....

Bir önceki Vali Sayın Yusuf Yavaşcan AK Partili Milletvekilleri başta olmak üzere Siyasilerle genelde ilişkileri iyi düzeydeydi. Ancak kendini o kadar kaptırmıştıki bir anda Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile ters düştü. 29 Martda yaşanan süreçin başrol oyuncularından biri Yusuf Yavaşcan’dı. Bi tarafın ötesinde olmuştu. Seçimler yapıldı. Seçimi Bağımsız Aday Fakıbaba kazandı, Başbakan Erdoğan gereğini yaptı ve Yusuf Yavaşcan Merkeze alındı. Şanlıurfa’ya elbette katkıları da olmuştur. Bundan sonraki yaşamında kendisine sağlıklı günler diliyorum.

Çıkartılan kararname ile Şanlıurfa’ya Vali Nuri Okutan atandı. Vali Nuri Okutan karizması, icraatları ve görev yaptığı İl’ler nedeniyle Şanlıurfa’ya bir hayli havalı gelmiş oluverdi.

Sakarya’ya Vali olduğunda Sakarya’da çok ciddi sorunlar vardı. Kısa sürede sorunları çözümledi. Sakarya’da herkesin birlik-beraberlik içersinde olmasına önemli katkı sağladı.

Sakarya’lı kendisinden, kendisi Sakarya’dan memnundu. Ancak bu kez Trabzon Türkiye’nin gündemindeydi. Rahip cinayeti ve Hrant Dink olayının ardından Trabzon futbolla değil bu tür olaylarla Türkiye’nin gündemindeydi. Başbakan Erdoğan, Vali Nuri Okutan’ı bu il’e Vali olarak gönderdi. Kısa sürede Trabzon eski kimliğine kavuştu. Yani sadece futbol konuşulan bir kent haline dönüştü.

29 Mart öncesi yaşanan süreçle Şanlıurfa’da büyük gerginlik vardı. Herkes birbiriyle küstü. Bu kez Başbakan Erdoğan yine devreye girerek Vali Nuri Okutan’ı Şanlıurfa’ya gönderdi.

Herkesin merak ettiği soru şuydu : Vali Nuri Okutan’la, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba geçinebilecekmi? Huysuzluk aslında Fakıbaba’dan mı kaynaklanıyor?

Vali Nuri Okutan Şanlıurfa’ya geldi. En samimi görüntüleri Fakıbaba ile verdi. Şehri yönetenlerin bu birlikteliği kendi içlerindeki sevgi,sayğı bir anda şehre yansıdı. Seçim öncesi o büyük gerginlik Şanlıurfa’da giderilmiş oldu. Bunu sağlayan, şehri normalleştiren Vali Nuri Okutan’dı.

Ancak bizim Urfa’nın genetiğindemi vardır bilemiyorum. Sakarya ve Trabzon’daki durulganlıkları Şanlıurfa’da görme şansına sahip olamadık. Vali Nuri Okutan herkesimle iyi ilişkiler kurmasına rağmen sırf Fakıbaba ile diyaloğundan dolayı bir kısım AK Partililer ve siyasiler tarafından pek de benimsenmedi. Bu durum çok somut olarak karşımızda duruyor. Örneğin İl Genel Meclisinde hafta içersinde yaşanan olaylar bunun somut örneğidir. Vali Nuri Okutan ile İl Genel Meclisi Başkanı Uğur Beyazgül’ün “Mecbur olmadıkça” görüşmedikleri alenen bilinmektedir.Bazı AK Partili Milletvekillerinin yakın zamana kadar Vali Nuri Okutan’la sürtüşme halinde olduklarını biliyorum. AK parti içindeki son gelişmelerden sonra Vekiller ile Vali arasında diyaloğ nasıl gelişir bilemiyorum. Ama olumlu yönde olacağına eminim.

Her konuda Vali Nuri Okutan’ın haklı olduğunu söylemiyorum. Ama birçok konuda haklı olduğunuda biliyorum. Ama şunu da biliyorum. Kendisinin Şanlıurfa’da göreve başladıktan sonra uyguladığı stratejiyi Başbakan Erdoğan’da mutlaka onaylıyor. Zaten onaylamamış olsa Vali Nuri Okutan’ın tayini şimdiye kadar çoktan çıkmış olurdu. Çünkü kendisinin Şanlıurfa’dan alınması için kimlerin nasıl çaba gösterdiğini kendisi de çok net bir şekilde biliyor. Geri adım atmıyor Kendine göre doğru neyse öyle hareket ediyor. Haziran ayında yapılacak seçimlerde Vali Nuri Okutan Şanlıurfa Valisi olarak kalırsa Şanlıurfa’da siyasi konjektörün farklı oluşacağını, seçim öncesi tayinin çıkması halinde çok daha farklı şekilleneceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Şanlıurfa’ya gelen Vali’leri irdelediğimizde her dönem bir Vali’nin ya siyasi bir Parti ile, ya Sivil toplumun bazı önde gelenleriyle, ya Medyanın bir kısmıyla inanılmaz sürtüşmeler içersinde olduğunu görüyoruz. İnsanın içinden şu da gelmiyor değil : Herkesimin benimseyebileceği bir Vali için özel siparişmi verelim? Çünkü bu memlekette şehrin önemli kesimlerinin büyük bölümünü memnun edecek Valilere sahip olunmadığı söyleniyor.

Vali Nuri Okutan’ın birçok artısına rağmen kendisini eleştirenlerin bazıları şöyle bir tezde öne sürüyorlar. “Aslında biz Valimizi seviyoruz. Çalışmalarını taktir ediyoruz. Şehri ilgilendiren bazı konularda bulunduğumuz konu itibariyle Vali Beyle görüşmek istiyoruz. Bırakın makamında kabul edilmeyi, telefonla bile görüşemiyoruz

Bir başka eleştiri ise “Düzenlenen her toplantıya Vali Bey sanki bilinçli şekilde geç geliyor. En az yarım saat, 1 saat Vali Beyi bekliyoruz. Kürsüye çıktığında da saatlerce konuşuyor. Söz hakkı tanımadan, tartışma konusu olmadan salondan ayrılıyor. Bizim de zamanımız bize göre kıymetli. Bu nedenle Vali Beyin katıldığı toplantılara katılmak içimizden gelmiyor” Bu tezi çok tarafsız, çok iyi niyetli birçok dosttan duyduğumu özellikle belirtmek isterim.

Geçen gün Vali Nuri Okutan’la Özel İdare Salonundaki makam odasında bir aradayken örneğin ben şöyle dedim. “Sayın Valim. İl Genel Meclisi Üyeleri aslında sizin mesai arkadaşlarınız. En az 10 ayrı Üye ile (Her siyasi Partiden üyeler) sizi konuştuğumuzda bana söyledikleri “Ömer Bey. Vali Beye karşı önyargımız yok. Kendisini seviyoruz. Ancak iletişim sorunumuz var.Telefonla notumuzu iletiyoruz. Bir gün olsun geri dönüşü olmadı”diyorlar. Bu konuda ciddi rahatsızlık var. Sizin bu konuyla ilgili görüşünüzü öğrenebilirmiyim?”diye soru sordum. Yanımda bazı İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarım, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar’da vardı.

Vali Nuri Okutan “Ömer Bey. Bu söylediğinize katılmıyorum. Herkesle diyaloğ içersinde olmaya özen gösteriyorum. Ancak kişisel istekler ve talepler halinde beni farklı değerlendirebilirsiniz. Bu konuda çok hassasım. Belki bu nedenle diyaloğ eksikliği söz konusu olabilir. Ben her İl Genel Meclisi arkadaşımla her yerde görüşürüm”dedi.

Ama ben o görüşme ve ardından yaşanan süreçte şunuda gördüm. Örneğin Özel İdarede görev yapanlarda İl Genel Meclisi ve Vali arasında sıkışıp kalmışlar. İl Genel Meclisi Başkanı Uğur Beyazgül bir konu için Meclisde “Çalışan arkadaşlarımıza baskı yapılıyor”dediğinde AK partili Üye Mustafa Yavuz, “Sayın Başkan bizimi kastediyorsunuz?”diye sorduğunda Meclis Başkanı Beyazgül, “Hayır.. Hayır. Sizinle alakası yok”derken adres Vali Okutan’dı

 

Demekki bazı görevliler farklı tavır içersine girebiliyorlar. Hatta Vali’nin ya da Üyelerin söylediklerine farklı yorum getirerek mevcut durumu biraz daha germe gayreti içersine bilerek ya da bilmeyerek girebiliyorlar.

Bu yazıyı yazmamdaki tek bir neden var. Gazeteci olarak onlarca Vali ile çalışmış biri olarak benim kişisel tecrübem şunu gösteriyor.

Bir İl’in daha ileriye gidebilmesi için o il’deki Vali ile ne kadar sıcak ilişkiler kurarsanız,Vali’yi ne kadar çalışmaya yönlendirirseniz, o’na ne kadar az sorun önüne koyarsanız o İl’in önü biraz daha açık oluyor. Hepimizin ortak gayesi Şanlıurfa’mızın biraz daha iyi konuma gelmesini istemekse, ki bundan hiç kimse hakkında şüphem yoktur, o halde Şanlıurfa’ya gelen her Vali’ye destek olmalıyız. Örneğin Ahmet Eşref Fakıbaba her şeye rağmen bir önceki Vali Yusuf Yavaşcan ile ilişkilerini tam olarak çıkmaz içersine koymayabilirdi. İlişkelirini çok kötü duruma getirmeyebilirdi. Biraz idare de edebilirdi. Ama bana göre çok haklı olmasına rağmen zaman zaman sırf Vali ile sürtüştüğü için haksız olarakda görüldü. Zaten Fakıbaba’da bu gerçeği bildiği için dikkat ederseniz Vali Nuri Okutan’la bir gün olsun sorun yaşamadı. Diyaloğları sayğı,sevgi çerçevesinde gayet güzel devam ediyor.

Gelen bir Valinin icraatlarını sevmeyebiliriz. O’nun taraf olduğunuda söyleyebiliriz. Sonuçta o da bir insan.

Ama görev süresi sona erene kadar hepimizin Vali ile ilişkilerimizi bir düzeyde tutmamız bana göre en başta memleketimizin kazancı olur.

Bu nedenledirki Vali Nuri Okutan Şanlıurfa Valisiyse tayini çıkana kadar ona destek olmalıyız. Olamıyorsak da köstek olmamalıyız. Yok kardeşim. Bu söylediklerine asla katılmam. Ne alaka. Bu Valiyi ben istemiyorum diyen varsa, gücüde varsa bunun yolu vardır. Başbakan Erdoğan’la görüşürsünüz. Rica edersiniz. Bir başka Vali’nin Şanlıurfa’ya gelmesini sağlarsanız. Bunu yapamıyorsanız o halde sevmesenizde Urfa adına çalışmalarında destek olmalısınız. Şahsen ben Valilere bu çerçeveden bakıyorum. Bilmem anlatabildim mi?



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR