KÜPESİZ BÜYÜKBAŞ HAYVAN KALMAYACAK

KÜPESİZ BÜYÜKBAŞ HAYVAN KALMAYACAK

Tarım İl Müdürü Remzi Çubuk, Şanlıurfa’da büyükbaş hayvanlarını küpeletmeyen yetiştiricilere çağrıda bulundu. Yetiştiricilerden büyükbaş hayvanlarını küpeletmelerini isteyen Çubuk, “Hayvanlarını kayıt altına almayan yetiştiricilerimiz hiçbir şekilde hayvancılık desteklemelerinden faydalanamaz” dedi.

 

Tarım İl Müdürü Remzi Çubuk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Şanlıurfa ili merkez ilçe büyükbaş sığır cinsi hayvan mevcutlarının TÜRKVET sistemine kayıtlı 100 Bin 445 büyükbaş olduğunu belirterek, TÜRKVET sistemine kayıtlı olmayan tahmini küpesiz hayvan mevcudunun ise 40 Bin ile 50 Bin arasında olduğunu söyledi.

 

Hayvanlarını küpeletmeyen yetiştiricilerin yaşayabileceği muhtemel sıkıntıların olduğunu sözlerine ekleyen Çubuk, “Büyükbaş hayvanlarını küpeletmeyen ve kayıt altına aldırmayan yetiştiricilerin mağdur olmaması için 26.11.2010 tarihli makam oluruna istinaden işletmelerinde bulunan her yaş ve cinsteki büyük baş hayvanların 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 13.12.2010 tarihinde yürürlüğe girinceye kadar küpelenmesi ve TÜRKVET sistemine kaydedilmesi sağlanacaktır. Bu amaçla TÜRKVET tüm yaşlardaki hayvanların kayıtlarına açılmıştır” diye konuştu.

 

Müdür Çubuk, hayvanlarını küpeletmeyen yetiştiricilerin yaşayabileceği muhtemel sıkıntıları ise şöyle sıraladı;

 

1-Hayvanlarını kayıt altına almayan yetiştiricilerimiz hiçbir şekilde hayvancılık desteklemelerinden faydalanamaz.

 

2-Küpesiz hayvanların mezbahane kesimi yapılmayacaktır.

 

3-Küpesiz hayvanların şehir içi ve şehirlerarası nakillerine müsaade edilmeyecektir.

 

4-Küpesiz olarak nakledilen hayvanlar için kaçak hayvan muamelesi yapılarak cezai işlem uygulanacaktır.

 

5-Hayvan hırsızlıklarına karşı önlem alınmış olacaktır.

 

6-13.12.2010 tarihinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu yürürlüğe girdiği andan itibaren küpesiz olarak yakalanan hayvanlar kesime gönderilecek veya hayvan başına 500,00TL ceza karşılığında hayvanları küpelenecektir.

 

7-Küpesiz hayvanlara sevk amaçlı hiçbir şekilde Veteriner Sağlık Raporu verilmeyecektir.”



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR