Altın tüm zamanların rekorunu kırdı

Altın tüm zamanların rekorunu kırdı

Avrupa`daki borç krizine ilişkin şüphelerin devam ediyor olması, ABD işsizlik verilerinin kötü gelmesi ve FED`in niceliksel iyileşmeye devam edeceği yönündeki mesajlarıyla zayıflayan dolar emtia piyasasına yarıyor. Yükselişlerini aralıklarla sürdüren değerli metaller son gelişmelerle birlikte rekor tazeledi. Diğer yandan Asya tarafında fiziki altına olan talep de fiyatların rekor seviyelere ulaşmasında etkili oluyor.

Dün New York future piyasalarda işlem gören altının fiyatı bin 429 dolar seviyesine ulaşarak zirveye oturdu. Diğer yandan gümüş son 30 yılın, paladyum ise son 9 yılın zirvesinde seyrediyor. Spot piyasada ise altın bin 427 dolara kadar çıktı.

Şubat vadeli altının ons fiyatı şu sıralar ise bin 423 dolar seviyelerinde bulunuyor. New York Ticaret Borsası`nda işlem gören altının fiyatı dünden bu yana yaklaşık 15 dolar arttı.

Öte yandan son 30 yılın zirvesinde bulunan gümüş fiyatları ise mart vadeli işlemlerde dün yüzde 2`ye yakın artışla ons fiyatı 30 dolara dayandı. Gümüş en yüksek kapanışını 1980 yılında 50 dolarla yapmıştı.

Bakır fiyatlarında da artışlar görüldü. Mart vadeli işlemlerde metalin pound fiyatı 4 doları geçti. Platin ve Paladyum bir miktar gevşedi fakat seans içinde zirveye yakın seviyeler test edildi. Böylelikle Paladyum son 9 yılın zirvesinin gördü. Metalin ons fiyatı 751.4 doları gördü. Ocak vadeli Platinin ons fiyatı ise bin 713 dolar seviyelerini geçti.

Altının haftalık artışı ise yüzde 4`e yaklaşmış durumda.

İSTANBUL ALTIN BORSASI`NDA REKOR
İstanbul Altın Borsası (İAB) endeksi dün günü yüzde 0,53 değer kazanarak tamamladı, altının kilosu 67 bin 460 liradan, onsu ise 1.412,50 dolardan kapandı.

Altın piyasasında 3 işlemde 1 milyon 613 bin 460 liralık, 42 işlemde 16 milyon 396 bin 193,87 dolarlık hacim gerçekleşti. Gümüş piyasasında ise 1 işlemde 5 milyon 731 bin 800 liralık hacim oldu.

İAB`de bugün işlem hacmine göre en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar Rona Döviz, Atasay Döviz, Kaloti Jewellery International, Pusula Kıymetli Madenler ve Garanti Bankası olarak sıralandı.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR