ŞANLIURFADA NÜFUS PATLAMASI

ŞANLIURFADA NÜFUS PATLAMASI

 

Başbakan `ın ülke nüfusunun yaşlanmaması için en az 3 çocuk önerisine en iyi uyum sağlayan il oldu. Şehirdeki doğum hızının Yunanistan`da bir yılda doğan bebek sayısına yaklaşması üzerine Sağlık Bakanlığı, kentte yapılacak hastane yatırımlarında kadın doğum ve çocuk ünitelerine öncelik verme kararı aldı. Şanlıurfa Nüfus Müdürlüğü verilerine göre, şehir merkezinde her yıl ortalama 2 bin 500 kişi yaşamını yitirirken 27 bin bebek dünyaya geliyor. Özellikle varoşlarda 9-10 çocuklu aileler bulunması şehir merkezi nüfusunu hızla arttırıyor. 2009 verilerine göre 1 milyon 613 bin nüfusa sahip Şanlıurfa`da ortalama evlilik yaşı kadınlarda 18, erkeklerde ise 20. İlçelerdeki doğumlarla birlikte yılda yaklaşık 50 bine çıkan bebek sayısı, Şanlıurfa`daki doğum hızının Türkiye ortalamasının iki katına yakın olduğunun da kanıtı. Bu nedenle şehirdeki hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinde her 4 çocuğa bir yatak düşüyor.

BİN YATAKLI YENİ TESİS

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili , Şanlıurfa`ya yaklaşık bin yataklı bir sağlık tesisi yapılacağı müjdesini vererek, "2014`e kadar Urfa`da her çocuğa bir yatak düşecek" dedi. Diğer yandan Sağlık Bakanlığı, 250 yataklı Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi`ndeki hasta çocuk fazlalığını diğer hastanelere sevk ederken, hastane bahçesine acil olarak 60 yataklı bir prefabrik kadın doğum ünitesi yapmaya karar verdi. Ayrıca gelecek yıl, Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi`nin yanına 250 yatağı kadın doğum ve çocuk hastalıkları için olmak üzere toplam 300 yataklı yeni bir blok yapılarak hastanenin yatak kapasitesi 700`e çıkarılacak. Bakanlık ayrıca, 400 yataklı bölge hastanesi, 250 yataklı kadın doğum çocuk hastanesi, 100 yataklı kalp ve damar cerrahisi hastanesi, 100 yataklı onkoloji hastanesi ve 100 yataklı ruh sağlığı hastanesi olmak üzere toplam 1000 yataklı sağlık kampüsü yapmayı da planlıyor.

İKİ ÖZEL HASTANE VAR
Şanlıurfa il merkezinde bakanlığa bağlı olarak, 529 yataklı Eğitim Araştırma hastanesi, 135 yataklı Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, 229 yataklı Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve 208 yataklı Balıklıgöl Devlet Hastanesi olmak üzere toplam bin 101 yataklı 4 hastane hizmet veriyor. Ayrıca, 308 yataklı üniversite hastanesi ile toplam 224 yataklı iki özel hastane bulunuyor. Söz konusu yatırımlar tamamlandığında il merkezinde 10 bin kişiye düşen yatak sayısı bakanlık hastaneleri açısından 26, toplamda ise 40 olacak.(SABAH)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR