Sözleşmeli er sistemi için geri sayım

Sözleşmeli er sistemi için geri sayım

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sözleşmeli er sistemine ilişkin olarak `olgunlaşmamış noktaları` giderme yönünde çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Zannediyorum 1 hafta 10 gün içerisinde son şeklini vermiş oluruz" dedi.Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarlığı`nda `Taktik İnsansız Hava Aracı (Katapult/Paraşüt) Geliştirme Projesi` imza töreninin ardından, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. 

Bir gazetecinin, `Sayın Çiçek, sözleşmeli er sistemine ilişkin (hala olgunlaşmamış noktalar) bulunduğunu söyledi. O olgunlaşmamış noktalar nelerdir?` sorusu üzerine Bakan Gönül, "Tasarıyı tekrar sevk ettik ve Bakanlar Kurulu`nda müzakere edildi. Çalışma Bakanımızın ve Maliye Bakanımızın bazı itirazları oldu. Çünkü yeni bir sistem geliyor. Şimdiye kadar hiç uygulanmamış bir sistem geliyor. Biz de o itirazları makul görerek `üzerinde çalışalım` dedik. Çünkü sistem ne kadar çok tenkit edilirse, hele hele konuyu bilen insanlar tarafından, bize o kadar faydalı olur. Zannediyorum 1 hafta 10 gün içerisinde son şeklini vermiş oluruz" dedi. 

Bakan Gönül, `İtiraz noktaları maddi anlamda mı?` sorusuna, "Çalışma Bakanımız, sigorta için düzenlediğimizi yetersiz buldu. Maliye Bakanımız da ikramiye sistemini, genel ikramiye sistemiyle bağdaşmaz buldu. Buna benzer, daha çok teknik hususlar" karşılığını verdi. Gönül, çalışmaların devam ettiğini ve aşılamayacak bir şeyin bulunmadığını vurguladı. 

Polislere kısa askerlik müjdesinin ardından yaşanan tartışmaların hatırlatılması üzerine Bakan Gönül, şunları kaydetti: 

"Bu uzun zamandır üzerinde çalışılan bir tasarı. Dün gelen tasarıda şöyle bir hüküm var: (Polis mensupları) askerliklerini, silahlı bir güç olduğu için diğerlerinden daha kısa yapacaklar. Ancak bu meslekten 7 sene içinde ayrılırlarsa, eksiklerini tamamlayacaklar. Emniyet mensubu olduğu müddetçe, bu onlara silahlı bir güç olmanın getirdiği bir avantaj olacak. Bu, şimdilik tasarı. Daha Meclis`ten geçmedi. TBMM`de nasıl bir şekil alacağını bilemiyorum." 

Gönül, uygulamanın genişletilerek, bazı meslek gruplarının da kapsam içine alınıp alınmayacağının sorulması üzerine ise, "Gündemde böyle bir şey yok" ifadesini kullandı.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi`nin (AYİM) açığa alınan generallerle ilgili karara ilişkin bir soruya Bakan Gönül, "Açığa alma işlemi devam ettiği müddetçe terfilerinin mümkün olmayacağını kanun söylüyor. Şimde o vaziyetteyiz" değerlendirmesinde bulundu.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR