Mısır`da tarihi uzlaşma!

Mısır`da tarihi uzlaşma!

Hükümet sözcüsü Magdi Radi, önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasada yapılması gerekli değişiklikleri hazırlayacak bir komitenin kurulacağını açıkladı.
Sözcü, yargı erkini ve bazı siyasileri kapsayacak bir komitenin kurulmasında anlaşma sağlandığını belirtti.

Hükümetin muhalefetle görüşmesine Müslüman Kardeşler ile 25 Ocaktan bu yana düzenlenen gösterilerde yer alan bazı gruplar katıldı.

Mısır’da bugünkü görüşmeyle, 50 yıl sonra ilk kez iktidar, Müslüman Kardeşler ile masaya oturmuş oldu.

ANLAŞMANIN DETAYLARI

Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlayacak komite, öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimine daha fazla adayın katılımına zemin hazırlayacak, ayrıca
cumhurbaşkanının kaç defa seçilebileceğini belirleyen anayasal değişiklik üzerinde çalışacak. Komite bu ve diğer anayasal değişikliklerle ilgili çalışmasını, mart ayının ilk haftasına kadar bitirecek.

Resmi haber ajansının haberine göre, öteki anlaşma maddeleri arasında ise Kahire’nin merkezindeki protestolarını sürdüren göstericilere karışılmaması,
taciz edilmemesi de yer alıyor.

İktidar ayrıca, basın özgürlüğünü kısıtlamamayı, SMS mesajlaşmasını engellememeyi, internete sınırlama getirmemeyi taahhüt etti.

Her iki taraf, hükümetin, siyasi mahkumların şikayet ve taleplerini değerlendirecek bir birim açması konusunda da mutabakata vardı.

Anlaşmayla 13’üncü gününe giren gösterilerin başından beri gözaltına alınanlar da serbest bırakılacak.

Hükümet, adli yetkililer arasından, rüşvetle mücadele için görevlendirme yapacak, yolsuzlukların arkasındakilerin belirlenmesi yönünde çalışmalarda
bulunacak.

Bir haftadan uzun bir süre önce polisin birdenbire Kahire sokaklarından neden çekildiği ve böylece meydanın yağmacılara ve kundakçılara neden terk edildiğine ilişkin de hükümet, bir soruşturma başlatmayı ve bu kararın arkasındakileri belirleyerek yargıya sevk etmeyi kabul etti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in yetkilerini üstlenmesi" yönünde muhalefetten gelen çağrıyı reddettiği kaydedildi. Bu tutum, Mübarek’in istifa etmesi yönündeki muhalefet talebinin reddedildiği anlamına geliyor.

GÜNDELİK HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Mısır’ın başkenti Kahire’de muhaliflerin Tahrir Meydanı’ndaki gösterileri devam ederken, kentin
diğer bölgelerinde gündelik yaşamın normale döndüğü gözleniyor.

Hükümetin kamuda çalışan memur ve işçilere bugün iş başı yapmaları çağrısında bulunmasının ardından, kamu kesiminde çalışanlar sabah saatlerinden itibaren iş başı yaptı.

Polisin bazı bölgelerde görev başı yapmasıyla birlikte özel döviz büroları ve petrol istasyonları da hizmet vermeye başladı. Bankaların da yavaş yavaş açılmaya başladığı görülüyor.

Gazete dağıtımındaki sıkıntılardan dolayı gelişmeleri televizyonlardan izleyen halka, bugün ülkede yayımlanan tüm gazeteler de ulaştı.

Kahire’de hükümetin normal yaşama dönüşle ilgili aldığı tedbirler başarılı olurken, bazı özel iş yerlerinin güvenlik sorunlarından dolayı hala kapalı tutulduğu öğrenildi.

Giza bölgesinde taksicilik yapan Hasan Muhammed Ali, kentte normal yaşama dönüşü teyit ederek, "Şu anda her şey normal. Ekmek var, petrol var. Bugün herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Güvenlik sorununun Kahire’de devam ettiğini belirten döviz bürosu işletmecisi Salah Halim ise yine de halka hizmet için büroyu açtıklarını söyledi.

Tahrir Meydanı’ndaki göstericiler, muhalif siyasi partiler ve örgütlerin hükümetle kuracakları diyaloğun sonucunu bekliyor.(vatan)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR