KETEM DE ÜCRETSİZ TEŞHİS

KETEM DE ÜCRETSİZ TEŞHİS

Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastahanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)Urfa City AVM’de stand açtı.

Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastahanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Doktoru İsa Aydın, Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birim Amiri Dr. Hilal Elçi Sade, KETEM’den 4 Hemşire Urfa City AVM’de stand açarak vatandaşları kanser ve sigarayı bırakma konularında bilgilendiriyor.
Vatandaşlarımızı bilgelendiriyoruz
     KETEM’in düzenlediği etkinlik hakkında açıklama yapan Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir, “Bilindiği gibi bugün 9 Şubat Dünya Sigarasız Günü olarak ilan edilen bir gün. 4 Şubat ta Kanser Haftasıydı ve halen devam ediyor. Geçen haftadan beri kanserin erken teşhis ve tedavisini vurgulamak amacıyla bir dizi çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda Halk Eğitim merkezinde, Okullarda eğitim çalışmaları yaptık. Daha önce de Halfeti ilçemizin Bozyaka köyünde tarama yapmıştık. Bugünde Urfa City AVM’de geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda stand açtık. Burada özellikle kanserde erken teşhisin tedavide çok önemli olduğunu ve vatandaşlarımızın bu konuda Eğitim Araştırma Hastahanemizdeki KETEM’e müracaat etmesini istiyoruz. Yine özellikle kadınlarda görülen meme muayenesinin önceden tesbit edilmesi için bayanların kendi kendine meme muayenesini nasıl yapacaklarına yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bu standa bu konularla ilgili vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi hem sağlık personelimiz tarafından hemde bastırdığımız broşürlerle ve görsel olarak ilgili film gösterileri ile kanser erken teşhisinin ne kadar önemli olduğu bilincini veriyoruz” dedi.
Sigarayı bıraktırmaya çalışıyoruz
     Kanserde çok önemli bir etken olan sigaranın zararlarını ve sigarayı bıraktırma çalışmaları da yürütüldüğünü belirten Dr. Hasan Demir, “Sigaranın içinde bulunan 3-4 bin kanserojen maddenin çeşitli kanserlere neden olduğunu vurgulamak ve özellikle gençlerimizin, gelecek kuşağımızın sigaradan uzak kalmalarını, sigara alışkanlığı edinmemeleri konusunda bilgilendirme çalışması yürütüyoruz. Çalışmalarımız Bakanlığımızın yürüttüğü proje çerçevesinde, bilindiği gibi tütün mamullerine yönelik kanun çıktı. İlgili denetimlerimiz de devam ediyor. Sadece içici değil, pasif içicilerin de risk altında olduğunu vurgulamak, dolayısıyla kapalı mekanlarda ve insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde sigara içilmesinin önlenmesi, sigaranın zararlarını burada vatandaşlara birebir anlatarak elimizdeki vtr’leri de kendilerine vermek suretiyle çalışmalarımız bu hafta sonu da dahil devam edecektir” diye konuştu.
KETEM’de teşhis ve tedavi ücretsiz
      Eğitim Araştırma Hastahanesi KETEM Doktorlarından Dr. İsa Aydın ise, kanserden korunabilir konulu toplum taraması yapıyoruz. Bunlarla ilgili de takiplerini yapıyoruz. Amacımız hastaları kansere yakalanmadan tesbit edip önlemek. Bunun içinde rahim ağzı kanseri, meme kanseri, kolon kanseri, prostad kanseri ve bunun dışında da akciğer kanserine yakalanmamak için de hastalarımıza sigara bıraktırmaya çalışıyoruz. Eğer vatandaşlarımız kanserden korunmak, sigarayı bırakmak istiyorsa Eğitim Araştırma Hastahanemizin 4. katındaki KETEM’e başvurabilirler. Tamamen ücretsizdir” dedi.   (UrfaHA)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR