KOSGEB`TEN KADINLARA DESTEK

KOSGEB`TEN KADINLARA DESTEK

Şanlıurfa Yaşamevi Kadın Merkezi ile birlikte gerçekleştirilen toplantıya katılan Hizmet Merkezi Müdürü İdris Erkeksoy, Girişimci kadınların KOSGEB desteklerinden faydalanması gerektiğini vurguladı.
Türkiye ile Avrupa birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali yardım Aracı (İnstrument for Pre Accession-IPA)’nın ‘’İnsan Kaynaklarını Geliştirme’’ kapsamında kadınlara piyasa ihtiyaçları doğrultusunda beceri kazandırmak ve istihdam edebilirliklerini artırmak; tarımsal alandan gelerek piyasa koşullarında çalışmak zorunda kalan kadınlara sosyal kapasite geliştirme eğitimleri çerçevesinde yapılan eğitim toplantısına Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Vali Yardımcısı Tayfur Elbasan, Harran Üniversitesinden Prof. Dr. Zeynep Şimşek ve Yaşam Evi Kadın Derneği Başkanı Emine Çiftçi katıldı.
18-35 yaş arasında, sosyal güvencesi olmayan, düşük ücret karşılığında kayıt dışı çalıştırılan
40 kadına yapılandırılmış eğitimler vermek amacıyla kadınların istihdamını sağlayacak projeye 177 bin Avro AB desteği verilecek. Projeye Yaşamevi Derneğinin yanı sıra, Şanlıurfa Belediyesi, Şanlıurfa Girişimci İş Kadınları Derneği destek verdi.
Şanlıurfa’nın Sırrın Semti Karşıyaka Mahallesinde yaşayan, 18-35 yaş aralığında, Biberi işleyerek isot haline getiren ve geçimini bu yolla sağlayan, gündelik işçi olarak çalışan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 40 kadının istihdamı sağlanıyor.
Şanlıurfa KOSGEB İl Müdürü İdris Erkeksoy, KOSGEB’in hibe programları hakkında bilgi verdi. Kurslarına katılıp başarılı olan kursiyerlerine, iş yerlerini açmaları karşılığında 27 bin lira hibe ve 70 bin lira geri dönüşümlü faizsiz kredi verdiklerini açıkladı. Girişimcileri KOSGEB desteklerinden faydalanmaya çağıran Erkeksoy “Bir çok projelerin eğitimlerine de destek veriyoruz. Sonra işyeri açma karşılığında %30’u hibe desteklerimiz var. Elektrik, Isınma ve eleman giderlerini KOSGEB’ten destek alabiliyor. 2 yıl ödemesiz faizsiz ödemeler var. Böylece işletmeler sürdürebilirliği sağlamış olarak Şanlıurfa ekonomisine fayda sağlayacak. Bir araya gelip daha büyük işletme kurmaları halinde 750 bin liralık destek paketi var. Bu 40 katılımcı birleşip fabrika bile kurabilirler. Fabrika kirasını bile ödüyoruz.” dedi.
Kadınlardan yoğun soru alan Erkeksoy KOSGEB’in 4441567 nolu hattan bilgi alabileceklerini dile getirdi.
Böyle güzel bir projeye ortak olmaktan dolayı çok memnun olduklarını belirten Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba projenin çok başarılı olacağına yürekten inandığını ve Şanlıurfalı Kadınının sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmada çok faydalı olacağına inandığını belirtti.
Törende söz alan Yaşam Evi Kadın Derneği Başkanı Emine Çiftçi dernek proje ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Çiftçi; kadınların güçlenmelerine katkıda bulunmak için 30 Nisan 2004 yılından beri faaliyette olduklarını ve giderek daha çok kadına ulaşmak gayretinde olduklarını açıkladı. Projenin eğitim danışmanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek kadınların geçmişe nazaran bugün daha bilinçli daha üretken olduklarını belirtti.’’Yeter ki biz kadınlarımıza öğretelim’’ diyen Şimşek ; “Eğitimle kadınlarımızın yapamayacağı hiçbir şey yoktur.” dedi. Tören katılımcılara verilen kokteylin ardından sonra erdi. (UrfaHA)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR