MELİHA OKUR KÖŞESİNE ŞANLIURFA SİYASETİNİ TAŞIDI

MELİHA OKUR KÖŞESİNE ŞANLIURFA SİYASETİNİ TAŞIDI

Sabah Gazetesi Köşe Yazarladından Meliha Okur bugünkü köşesinde Şanlıurfa Siyasetine yer verdi. Okur köşesinde Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba` dan da bahsetti. İşte o yazı

Şanlıurfalı hemşehrisinin peşinde

Hangi parti ne vaat ederse etsin, oyunu değişimden yana kullanacak olan Şanlıurfa için Belediye Başkanı Dr. Fakıbaba önemli bir isim. Fakıbaba`nın seçime 2 gün kala kime destek vereceğini açıklaması bekleniyor

Bu kent kendini yeniden yaratmış... Değerlerini öne çıkarıyor... Bir arada yaşama kültürüne örnek oluyor. İki gündür nabız tutuğumuz Güneydoğu`daki en önemli kavşak noktası sayılan Şanlıurfa`dayız. Burası dünyada kurulan ilk şehir. Müziğin başkenti! Yabancılar, Belediye Başkanı Dr. Ahmet Fakıbaba`yı takdim ederken, "12 bin yıl önce heykel yapan insanın hemşehrisi" diye tanıtıyor. Urfa, entelektüel sermayesini güçlendiren, terör sorunu yaşamayan sayılı illerimizden biri. Turizm, tarım, ticaret ambarı. Türk pamuğunun yüzde 35`i burada yetişiyor. Urfa`ya her yıl desteklemeden 350 milyon lira para giriyor. 61 ile verilen desteklemeye denk düşüyor.

SURİYELİ GELİNLER
Peki, bu kadar çok para kazanan çiftçi ne yapıyor? Urfa, Suriyeli genç kızların gelin geldiği bir şehir. 5 bin 200 resmi nikâhlı Suriyeli gelinimiz var. Ş.Urfa Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı İbrahim Halil Beyaz diyor ki: "Biz paranın böyle buharlaşıp gitmesini istemiyoruz. Ortak projeler geliştirip, yatırım yapmayı planlıyoruz!" Urfalı girişimci kendi iş modelini geliştirmeye çalışıyor. Elbette ithal et tartışmalarının zirve yaptığı bir dönemde organize hayvancılık bölgesini de atlamayalım. Açıkçası GAP, Urfa`yı yeşertti, serinletti. İklim yumuşak, topraklar bereketli.

YATIRIM GELİYOR

Urfalı işadamları da artık Urfa`ya yatırım yapıyor. Özel hastaneler yapılmış. Harran Üniversitesi`ne rakip olacak iki özel üniversite Bahçeşehir ve Eyüboğlu da buraya geliyor. Diyeceğimiz, Urfalı`nın problemi kendi arasında. Urfa`da problem var. Nedeni, aşiret yapısı. Aşiretler, güçlerini korumak için farklı davranışlar ortaya koyuyor. Eğer aşiretler güçbirliği yaparsa Urfa, sanayi kenti G. Antep`i bile sollar.

REKORLAR KENTİ

Ancak Urfa her tür rekora sahip bir il. Her yıl 50 bin çocuk okula başlıyor. 11 bin derslik var. Hem göç alıyor, hem göç veriyor. 500 bin lira ile 1 milyon liraya satılan evler kapışılıyor. Yollar, 2x3, uçak pisti gibi. Peşpeşe alışveriş merkezleri açılıyor. Fakat şehirde her iki kişiden biri de yeşil kartlı. 618 bin 347 yeşil kartıyla ülke rekoru Urfa`nın... Genç nüfus fazla. Çalışmak isteyenlerin çoğu yeşil kart güvencesi yüzünden sigortasız çalışmayı tercih ediyor.

GÜVEN SORUNU
İşte AK Parti bunu yakalamış. 1990`lı yıllarda en büyük otel Turban`dı. Şimdi Hilton Garden Inn Şanlıurfa açıldı. Sheraton açılmak üzere. Dedeman burada. Yerel zincir El Ruha zaten hizmet veriyor. Bir yılda yerli, yabancı 470 bin turist gelmiş. Karacadağ`da kayak yapmak... Halfeti`de tekneyle dolaşmak... Pamuk tarlalarını seyrederek ören yerlerini gezmek... Urfa, şimdi Berlin Turizm Fuarı`nda görücüye çıkacak. Almanya`da bilboardlara yerleşecek. Kısacası Urfa`lı kendine güven sorununu aşmış. Üzerinde oturduğu hazinenin farkına varmış. Ş. Urfalı değişimin peşinde. Bu kez hangi parti ne vaat ederse etsin, oyunu değişimden yana kullanacak. (Sabah)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR