Hatip Dicle`nin milletvekilliği düşürüldü

Hatip Dicle`nin milletvekilliği düşürüldü

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Turan Karakaya, "terör örgütü propagandası" yapmaktan hapis cezası kesinleşen Hatip Dicle`nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürülmesine karar verildiğini açıkladı.


YSK`nın saat 16.00`da başlayan ve yaklaşık 7 saat süren toplantısı sona erdi. Toplanın ardından gazetecilere açıklama yapan YSK Başkanvekili Turan Karakaya, Diyarbakır`dan bağımsız milletvekili seçilen, KCK tutuklusu Hatip Dicle ile ilgili kararı verdiklerini açıkladı. Anayasa`nın 76. maddesinde bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanların milletvekili seçilemeyeceği düzenlemesine yer verildiğini söyleyen Karakaya, 2839 sayılı Milletvekili Kanunu`nun 11. maddesinde de benzer hükümlerin yer aldığını söyledi.


Hatip Dicle`nin, Terörle Mücadele Kanunu`nun 7. maddesine göre, almış olduğu 1 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle milletvekili seçilme olanağını kaybettiğini söyleyen Karakaya, "Diyarbakır il seçim çevresinden bağımsız aday olarak milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle`ye verilen milletvekili tutanağının, seçilme yeterliliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle 298 sayılı Kanun`un 130/4 ve 2839 sayılı Kanunu`nun 39/4. maddeleri uyarınca iptaline, Diyarbakır İl Seçim Kurulu`nca 2839 sayılı Kanun`un 34 ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi.


Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Karakaya, bir gazetecinin "Bu karar, Dicle`nin milletvekilliği düşürüldüğü anlamına mı geliyor" sorusuna, "Evet, Dicle`nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürüldüğü anlamına geliyor" cevabını verdi.


Bir başka gazetecinin Dicle`nin yerine bağımsız bir aday mı, yoksa bir partiden milletvekili mi seçileceğini sorması üzerine Karakaya, Diyarbakır İl Seçim Kurulu`nun buna ilişkin hesabını yapacağını söyledi. Hatip Dicle`nin ek süre talep edip etmediğinin sorulması üzerine Karakaya, "Biz kararı verdik. Karar verildi`` dedi.


Seçiminin kesin sonuçlarının çarşamba ya da perşembe günü açıklanacağını belirten Karakaya, itiraz sürecinin devam ettiğini söyledi.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR