Davutoğlu ziyareti öncesinde Esad`dan sert çıkış!

Davutoğlu ziyareti öncesinde Esad`dan sert çıkış!

Suriye’de Mart ayından bu yana devam eden reform taleplerini kurşunla yanıtlayan Beşar Esad, salı günü sert bir mesajla kendisini ziyaret edecek olan Ahmet Davutoğlu’na “Biz size daha sert mesajla karşılık veririz” karşılığını verdi. Hama’da 250 sivilin ölümünün ardından dün de sabaha karşı tanklar diğer şehirlerde 69 kişiyi öldürdü.

Karşılıklı gelişen ilişkiler ve dostluk kapsamında vizelerin kaldırılması, karşılıklı turistik seferler ve ticaret ilişkilerinin gelişmesiyle Suriye ile Türkiye arasında tam bir dostluk havası başlamıştı. Ta ki, Arap Baharı 15 Mart’ta Suriye’yi vurana kadar... İngiltere’de eğitim gören, Londra’da dişçilik yaparken babasının ölümü sonrası Suriye iktidarını devralmak üzere Şam’a dönen Esad, reform talebiyle sokaklara dökülen halkının üzerine tankları gönderdiği zaman binlerce vatandaşı Hatay’a kaçınca Ankara ile ilişkileri gereceğini biliyordu. Nitekim öyle oldu.



Önce Esad’a “reformlara hız ver” çağrısı yapan Erdoğan, Esad’ın gün geçtikçe artan askeri operasyonlarında tonunu sürekli yükseltti. Ramazan arefesinde Hama kentinde 250 sivilin öldürülmesinin ardından burada bir “katliam” yapıldığını söylerek Esad rejimine açıkça karşı durdu. Önceki gün de “Sabrımız taşıyor” mesajıyla en sert çıkışı yapan Başbakan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun salı günü Şam’a giderek Esad yönetimine sert bir mesaj ileteceğini açıkladı.

Tanklar ezip geçti

Şam-Ankara hattında hava ısınırken, daha önce Suriye rejiminin önemli isimlerine seyahat yasağı ve hesap dondurma kararı çıkartan BM’den de beklenmedik bir hamle geldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki moon, Suriye lideri Beşar Esad’ı bizzat arayarak katliamlara son verme çağrısını yaptı. ABD yönetimi, “Esad meşruiyetini kaybetti” derken bir zamanlar Suriye’nin en yakın dostlarından olan Rusya’dan bile Esad’a soğuk duş geldi. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, “Esad acilen reform yapmalı yoksa sonu kötü olacak” dedi. Herkes dün Esad’ın bu tepkilere karşı vereceği yanıtı bekliyordu ki yanıt tanklarla geldi. Esad, Hama’daki katliamın ardından bu kez de Deyr Ez Zor kentine tam 250 tank ve zırhlı araç gönderdi. Görgü tanıkları Ramazan için bisiklet üzerinde evlerine yemek taşıyan kişilerin tankların altında kaldığını anlatırken her geçen saat ölü sayısı da yükseldi. Esad bununla da kalmadı, Hule’de düzenlenen askeri operasyonda 17, İdlib’de de bir cenazeye katılanlara açılan ateşte de 10 kişi öldürüldü. Deyr Ez Zor’da ölen 42 kişiyle birlikte dünün katliam bilançosu 69 oldu.

İpler kopuyor mu?

Dünya yeni operasyonların şokunu yaşarken Suriye lideri, kendisine BM Güvenlik Konseyi’nde tek destek veren ülke olan Lübnan’ın Dışişleri Bakanı Adnan Mansur’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada reform talebiyle sokaklara dökülen insanları “haydutlar” olarak nitelendirdi. Bu kişilere karşı harekete geçmenin devletin görevi olduğunu savundu. Esad, “Yol kesen, kentlere giriş çıkışı yasaklayan ve halkı terörize eden haydutlara karşı harekete geçmek, vatandaşlarının güvenliğini savunmak devletin bir zorunluluğudur” dedi. Böylece BM Genel Sekreteri ve dünyaya meydan okuduğunu gösterdi. Esad’ın Ankara’ya sert cevabını ise başdanışmanı Bouthina Şaban verdi. Başbakan Erdoğan ’a cevaben konuşan Şaban, Davutoğlu ’na “sert bir yanıt ” verebileceklerini açıkladı. SANA haber ajansına, “Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye ’ye sert bir mesaj iletmeye geldiğinde, kendisi daha da sert ve kararlı bir yanıtla karşılaşır ” şeklinde konuşan Şaban, Türkiye ’nin, Suriye’deki silahlı terör gruplarının güvenlik güçlerine ve sivil halka yönelttiği şiddeti, işlediği cinayetleri kınamadığını da vurguladı.

DÜN 69 KİŞİ ÖLDÜ

Esad, Hama’daki katliamın ardından bu kez de Deyr Ez Zor kentine 250 tank ve zırhlı araç gönderdi. Bu kentte ölen 42 kişiyle dünün katliam bilançosu 69 oldu.(Vatan)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR