Bakan Çelik`ten Değerlendirme

Bakan Çelik`ten Değerlendirme

BAKAN’IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI

“İNŞAAT İŞÇİLERİNE EĞİTİM VERİLECEK”

İnşaat çalışanlarının eğitimi amaçlı bir protokol çalışmasının yapıldığı belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; “Elbette burada eksiklerimiz olabilir. Ama bu konudaki çalışmalarımız var. Sorumluluğun her kese yüklenmesi gerekiyor. Yıkımlarda bir kişiyi bulup ona ceza vermekle olmuyor. Onun altında bir sürü kişi daha var, onlar da sorumlu. Şu anda bakanlıklar arası görüşmelerimiz devam ediyor... İnşaat ustalarına yeterlilik eğitimi verilecek” dedi.

DEPREMZEDELERİN DURUMU

“Çalıştırdıkları işçiler için 600 gün primi ödenen işçiler için 500 ile 1200 lira arasındaki ödemelerimizle 6 aya kadar rahatlatma kararı almak için uğraşıyoruz” diyen Bakan Faruk Çelik şöyle devam etti; “Bu kış koşullarında 3 yılda 300 gün pirimi yatan işçiye ödenek vereceğiz.

Ölenlerle ilgili ölüm aylığı ve malullük ödeneği var. Bu da iş görmezlikle ilgili yüzde 60’a kadar malul olanlar için geçerli… Mağdur olanlara Sosyal Devlet olarak sahip çıkmak için çalışmalar devam ediyor.

Kimin emekliği olacağı kritere bağlanacak. 1999 depreminde örneğin 365 gün şartı getirildi. Mümkün mertebede en geniş kapsamlı bir çalışma yapmaya çalışacağız. Bayramdan sonra gerekli düzenlemeyi meclisten geçirmeye çalışacağız” dedi.

İNTİBAK ÇALIŞMALARI

Faruk Çelik sözlerini şöyle sürdürdü; “İntibak konusu uzunca bir dönem konuşuldu. Emekli dernekleri ile görüştük. Ancak olay farklı anlaşılıyor, öyle gördük. İntibak şu; 2000 yılından önce farklı, 2000 yılından sonra farklı bir aylık bağlama yöntemi uygulanmış. Biz yaklaşık 5 farklı yöntem arasındaki farklılığı gidermeye çalışacağız. Aynı şartlar altında emekli olanlar arasındaki farklılığı gidermeye çalışacağız. Bu bir eşitleme çalışmasıdır. Gelişme hızından yüzde 30 pay alırlar maddesini 2000’den öncesine de uygulamaya çalışacağız. Birkaç kez daha bir araya gelip bu konuyu görüşeceğiz. Emeklilerle tekrar bir araya geleceğiz. Ardından Bakanlar Kuruluna göndereceğiz. Yıl bitmeden TBMM’ye göndereceğiz”

657 ÇALIŞMALARI

“657 Personeli ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor” diyen Faruk Çelik; “Uzmanlık esaslı bir kamu yapısını esas alıyoruz. Bir yerde uzmanlaşmış bir eleman başka kurumdaki dah iyi şartlar nedeniyle oraya geçmek istiyor. Buralarda bu kez boşluklar oluşuyor. Bu acil ve eşitsizlikleri içeren çalışmayı en kısa sürede tamamlamaya çalışacağız. Kazanılmış haklar korunacak. Ama eşitsizlikler kaldırılacak” dedi.

KIDEM TAZMİNATI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR

Çelik sözlerini şu şekilde tamamladı; “Kıdem tazminatı ile ilgili tazminatların fona devredilmesi ile ilgili çalışmalarımız var… Öncelikle oturup bu nedir ne değildir diye bunları bütün açıklığıyla konuşacağız. Daha sonra nasıl istihdamı arttırıcı çözümler bulabiliriz diye uğraşacağız. İstihdam stratejisi ile ilgili çalışmalarımız var.”



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR