15 YAŞINDAYKEN 9 BİN LİRA BAŞLIK PARASINA EVLENDİ

15 YAŞINDAYKEN 9 BİN LİRA BAŞLIK PARASINA EVLENDİ

Adana`da 15 yaşındayken 9 bin lira başlık parası karşılığı akrabasıyla evlendirilen Hatun Demir, "Ben kızımı böyle evlendirmeyeceğim, onun okumasını istiyorum" dedi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nden göç eden aileler törelerini gittikleri yerlerde de sürdürüyor. Özellikle kızını evlendiren ailelerin aldığı başlık parası töresi hala devam ediyor. Kızlar, 21. yüzyılda dahi eskiden olduğu gibi başlık parası karşılığı zorla evlendiriliyorlar.
Adana`ya Şanlıurfa`dan göç ederek gelen Hatun Demir de (18) 15 yaşına geldiğinde babası tarafından akrabası ile 9 bin lira karşılığında evlendirildi. Babası tarafından "Kızlar okumaz" denilerek ilköğretim 5. sınıftan sonra okutulmayan Hatun Demir, başlık parası karşılığı evlenip yuvasını kurdu.
Evlendirilirken ailesi tarafından kendi rızasının alınmadığını anlatan Demir, "Bizim oralarda töre böyledir. Evlenirken para karşılığı evlenirsin. Kızlara seviyor mu, sevmiyor mu, onu istiyor mu diye sormazlar. Ben de öyle evlendim. Ama ben şanslıyım, çünkü kocam bana iyi bakıyor. Beni hiç incitmiyor" dedi
Eşinin inşaatlarda çalıştığını belirten Demir, "Kocamdan Zehra isminde bir kızım oldu. Ayrıca hamileyim. 2 çocuğum olacak. Başlık parasıyla evlendim ama kocamı seviyorum, çok mutluyum" diye konuştu.
Okumak istediğini ancak töreler yüzünden okuyamadığını vurgulayan Demir, "Kızımı okutmak istiyorum. O okusun ve erkek eline bakmasın. Onun, benim gibi satılmasına izin vermeyeceğim. Kızım okusun büyük adam olsun ve sevdiğiyle evlensin" dedi. (İHA)



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR