KÖY ODASINDA ÇİFTÇİLERE EĞİTİM

KÖY ODASINDA ÇİFTÇİLERE EĞİTİM

Tahılalan sulama birliği başkanlığı ve GAP TEYAP projesi ile işbirliği yapılarak Harran ilçesine bağlı Tahılalan köyünde eğitim amaçlı bir toplantı yapıldı.

100’den fazla çiftçinin katıldığı toplantıya, GAP TEYAP proje koordinatörleri, eğitmenler, Harran Ziraat Odası Başkanı Muhsin Özyavuz, Tahılalan sulama birliği başkanı İbrahim Başak, Tahılalan sulama birliği müdürü Mustafa Küçükoğlu ve Harran ilçe tarım müdürlüğünden ziraat mühendisleri katıldı.
Ziraat Mühendisi Serkan Yalçın, çiftçilerin farklı ürünler ekmeleri ve bilinçli olarak toprak analiz sonuçlarına uygun gübre kullanmaları konusunda bilgi verdi. Yalçın, tuzlu olan arazilerde bilinçsizce verilen gübrenin toprağa zarar verdiğini belirterek "Harran ovasının verimli topraklarına ciddi zarar veriyor. Çiftçiler bu konuda daha duyarlı olmalıdır" dedi.
Ziraat Mühendisi Burak Bozaslan da, bitkisel ürünlerde ÇKS belgesi olanların mutlaka ürünlerini sigortalamalarının kendilerinin menfaatine olduğunu söyledi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Nazile Özkan da, pamuğun sorunları ve yetiştirilmesi konusunda şöyle bilgi verdi: "Harran bölgesinde erken yapılan pamuk ekiminde çiftçilerimiz ikinci defa ekim yapmak zorunda kalarak kazançlarını toprağa gömmek zorunda kalmaktadır. Asıl pamukta ekim zamanının nisan ayının 15 inden sonra yapılması gerekir. Ekimden sonra en az 40 gün sonra sulama yapılması gerekir."
Temmuz ayında kesinlikle pamuğun suyunu kısmamak gerektiğini anlatan Özkan, kısılması durumunda yüzde 20 gibi bir verim düşüşü olabileceğini söyledi. Sulama konusuna da değinen Özkan, pamukta gece sulaması yapılırsa buharlaşmanın önüne geçileceği ve verimde ciddi artışlar görüldüğünü ifade etti.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR