PROF. ERDEM; YENİ ANAYASA İLE ZİHNİYETLER DE DEĞİŞECEK

PROF. ERDEM; YENİ ANAYASA İLE ZİHNİYETLER DE DEĞİŞECEK

AK Parti tarafından yürütülen Siyaset Akademisi üçüncü haftasında kaldığı yerden Prof. Dr. Mustafa Eravcı ve Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ile devam etti.

 

İlk dersi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Eravcı “Tarih ve Toplum” başlığı ile sundu.

Prof. Eravcı; “ Tarih Muazzam bir erken uyarı sistemidir. Tarih Milletin hafızadır, tarihi olmayan millet hafızasızdır. Globalleşen dünyada ülkeler arasında sınırlar kalkıyor. Ancak biz tarihin bir yönüne bakıyoruz. Biz ‘Araplar bizi arkadan vurdu’ derken, Araplar ‘Türkler yıllarca bizi kullandı’ bahanesi ile tarih araştırması yapmadan konuşuyoruz. Çok acil şekilde tarihi araştırmalar yapacak ekip lazım. Osmanlı arşivinde takriben 2 milyon belgenin varlığından bahsediyoruz. Dün bizim için Mekke, Şam ne idiyse, bugün Şanlıurfa, Van aynı şeydir. Toplum olarak acilen ortak tarihimizi araştırıp ortak kültürümüzü gün yüzüne çıkarmalıyız” dedi.

 

Dicle Üniversitesi, Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Anayasa Profesörü Fazıl Hüsnü Erdem; “Yeni Anayasa ile birlikte zihniyet değişmesi lazım. Böyle olursa ancak Kürt, Alevi, Etnik, Dini sorunların çözümü daha kolay olur” dedi.

 

“Türkiye’nin Siyasi ve Hukuki Yapısı” başlığında katılımcılara ikinci sunumu yapan Anayasa Profesörü Fazıl Hüsnü Erdem; “Demokrasi demek biz toplum olarak birilerine yetki vererek kendimizi yönetiyoruz. Bu anlamda ortaya çıkan kanunlara biz uyduğumuz gibi yetki verdiğimiz insanlar da uymak zorunda. Başbakan olma, Bakan olma, Paşa olma bir ayrıcalık değil, aksine geçici olarak bizden aldıkları yetkiyi kullanıyorlar. Bunu yaparlarsa adına hukuk deriz. Aksine ise hukuksuzluk deriz.

Dünya demokrasi ülkelerinde geçerli olan kanunları yapmalıyız. Siyasi partiler kapatılmamalı. Oysa 80 yılık geçmişimizde 25 siyasi parti anayasa mahkemeleri tarafından kapatılarak adeta ‘Bu düşüncede olan insanların düşüncesini yasaklıyorum’ denildi. Yeni anayasada siyasi partilerin kapatılmaması konulmalı veya çok zorlaştırılmalıdır. Yine askeri yargı kalkmalı ve askerde bir vatandaş olduğu hesabı ile sivil yargıya güvenmelidir. Eğer bunlar olursa gerçek demokrasiye geçmiş oluruz” dedi.

 

Siyaset Akademisine katkılarından dolayı Prof. Dr. Mustafa Eravcı’ya, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Fazıl Hüsnü Erdem’e ise AK Parti İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez Şanlıurfa anısına plaket verdiler.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR