Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunları

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunları

Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler ortaklığında Mevsimlik Tarım İşçilerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması tamamlandı.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Birleşmiş Milletler ortaklığında `Mevsimlik Tarım İşçilerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi` araştırmasını yürüttü ve sonuçlara dayalı öneriler geliştirdi. Kasım 2011`de imzalanıp 2014 sonuna kadar devam edecek işbirliği protokolü kapsamında Kasım-Aralık 2011`de araştırmanın saha çalışması bitirilip ilk analizler sonrasında da pilot uygulama başlatıldı. Bu amaçla 9 Mayıs 2012 tarihinde bugün saat 09.30`da Otel El-Ruha`da yapılan toplantıyla

araştırma sonuçları ile öneriler kamu ve sivil toplum kuruluşlarına sunuldu. Düzenlenen toplantıyaŞanlıurfa Vali Yardımcısı Soner Zeybek, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil MutluBirleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, temsilci yardımcısı Dr. T.Tunga Tüzer, program koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala, İl Sağlık Müdürü yardımcıları, Şanlıurfa`da faaliyet gösteren kamu kurum ve

kuruluş temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Toplantıda Şanlıurfa Vali Yardımcısı Soner ZeybekHarran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil MutluBirleşmiş Milletler Nüfus Fonu TürkiyeTemsilcisi Dr. Zahidul Huque birer konuşma yaptı. Dr. Zahidul Huque yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler olarak 100`ün üzerinde ülkede çalışma yaptıklarını, göçmen işçiler ve tarım işçilerinin birbirine çok benzediğini, amaçlarının insanlar arasında eşitliği sağlamak olduğunu ifade etti.

Huque, konuşmasında, Harran Üniversitesi`ni ve Sayın Rektör Mutlu`yu ve ekibini tebrik ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Harran Üniversitesi`ne destek olmak gerekir. Dün Harran Üniversitesi`ni gezme şansım oldu. Harika bir üniversite, gençlerin mutlaka bu üniversiteye gelmesi ve görmesi gerekir"

Vali Yardımcısı Soner Zeybek ise, projenin güzel bir çalışma olduğunu, pamuk ve fıstığın bu insanlarımız tarafından toplandığını ekonomiye ciddi katkı sağlandığını ve bu insanlarımıza nasıl hizmet götürürüzükonuşmak gerektiğini, valilik olarak bu konuda bir takım çalışmalar yapıldığına değindi.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr İbrahim Halil Mutlu ise konuşmalarında Harran Üniversitesini anlatarak şöyle konuştu:

"Ülkemizde bu güne kadar tarımda çalışanların sağlığına yönelik bilimsel çalışmalar yapılıyor amakurumların çalışmaları oldukça sınırlı düzeyde kalmıştır. Üniversite bu alanda yaptığı çalışmalarla bir ilki gerçekleştirmiştir. Üniversite olarak dileğimiz bu araştırmanın, sorunların çözümüne katkı sunması, bizleri bu alanda çalışan kişilerle buluşturması ve bu gurubun sağlık

düzeyinin yükseltilmesi yönünde yeni adımların atılmasına yol açmasıdır."

Açılış konuşmalarının sonunda projeye katkı sağlayan Şanlıurfa Belediye Başkanı adına başkan yardımcısı Fevzi Yücetepe ve Şanlıurfa Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque`ye üniversite rektörü Mutlu tarafından birer plaket sunuldu.

Yapılan toplantıda, UNFPA Türkiye temsilci yardımcısı Dr. T.Tunga Tüzer, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Zeynep Şimşek, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mesut Hamidanoğlu, UNFPA Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya proje ile ilgili çalışmalar, karşılaştıkları sorunlar, gelinen nokta, yapılması gerekenler konusunda sunum yaptı. -



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR