İŞ ADAMI VE İÇ MİMAR OSMAN FINDIK’TAN DEPREME DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İŞ ADAMI VE İÇ MİMAR OSMAN FINDIK’TAN DEPREME DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

‘Haydi Konuşalım’ programına konuk olan İş Adamı ve İç Mimar Osman Fındık, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Güneydoğu Tv ekranlarında yayınlanan Uğur Er’in hazırlayıp sunduğu ‘Haydi Konuşalım’ programına konuk olan İş Adamı ve İç Mimar Osman Fındık, depreme ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Depremde en önemli unsurun yapılar olduğuna dikkat çeken Fındık; ‘Deprem değil bina öldürür, tedbirsizlik öldürür’ dedi.

Yapı denetiminin önemine işaret eden Osman Fındık; “Depreme karşı en başta yapı denetim mekanizması kurulup, işlevsel hale getirileli’ dedi.

Depremlerde meydana gelen ağır sonuçların yeterince deprem bilincimizin olmadığını gösteriyor.Deprem  her an olacakmış gibi hazır olmak ve gerekli tedbirleri almak en doğru hareket tarzı olacaktır. yansıyan ilk bilgiler yıkımın zemin durumu ve düşük yapı kalitesi ile ilişkili olduğu şeklindedir. Yani yıkımın sadece doğa kaynaklı olmadığı anlaşılmaktadır.Bazı tedbirler almamız gerekmektedir

Deprem öncesi;

Hasarlı elektrik kablolarını ve gaz sızıntısı yapabilecek tesisat bağlantılarını onarın. Bunlar potansiyel yangın kaynaklarıdır. Bu konuda profesyonel yardım alın; elektrik ve gaz tesisatları üzerinde kendi başınıza işlem yapmayın.Ailenizle, deprem anındaki mevcut riskleri daha da büyütecek yanlış hareketleri yapmamak için Çök-Kapan-Tutun hareketinin tatbikatını yapın.
Deprem öncesi, olası can ve mal kayıplarını önlemek için binanızın tasarımını değiştirmeyin. Yük taşıyan kolonların ve duvarların yıkılması binanızı güvensiz hale getirir.

Deprem anında;

Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.

Deprem sonrası;

Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin.Eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın, camları ve kapıları açın, hemen binayı terk edin
Deprem sonrası yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olmaya çalışın.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR