KARAKÖPRÜ’DE KİLİM DOKUMA GELENEĞİ YAŞATILIYOR

KARAKÖPRÜ’DE KİLİM DOKUMA GELENEĞİ YAŞATILIYOR

Şanlıurfa’nın Karaköprü İlçesinde Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş kilim motifleri, kurulan atölyelerle yeniden gün yüzüne çıkartılarak yaşatılıyor.

Karaköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren halı dokuma merkezinde Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş kilim motifleri, kurulan atölyelerle yeniden gün yüzüne çıkartılarak yaşatılıyor.

Kültür Merkezinde açılan halı ve kilim dokuma kurslarında, usta öğreticiler tarafından kursiyerlere verilen eğitimlerle kaybolmaya yüz tutmuş yöreye özgü motiflerinin kilimlere işlenerek gelecek kuşaklara aktarılması sağlanıyor.

Açılan kurslarda, özellikle geçmişte yapılan halı ve kilimlerde kullanılan yöresel motiflerin kilimlere işlenerek geçmişte yapılan geleneksel çalışmalar canlı tutuluyor.

Usta öğretici Nadire Yılmaz tarafından verilen eğitimlerle kursa katılan kadın kursiyerler hünerli elleriyle işledikleri kilimlerde hayal gücünü kullanıyor. 

Kaybolmaya yüz tutmuş olan kilim dokuma geleneğini Karaköprü’de yaşattıklarını ifade eden Usta öğretici Nadire Yılmaz “Öğrencilerimizle birlikte kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş eski motifli kilimleri yeniden yaşatmaya çalışıyoruz. Öncelikle bir kilimin evreleri var. Yapay yün kullanıyoruz. Kök boya ile renklendirdikten sonra desen seçimi yapıyoruz.  Bazen bu seçilen desenler buradaki genç kızlarımızın hayalleri olur ve onu kilime dokurlar. Bir kilimi bir öğrencimiz yaklaşık 3 ay gibi bir zamanda bitiriyor” dedi. 

Usta öğretici Nadire Yılmaz, kendilerine bu imkanı sunan Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli’ye teşekkür etti. 

Öte yandan Karaköprü Belediyesi tarafından Akziyaret ve Hamurkesen kırsal mahallelerinde kadınlara yönelik halı dokuma merkezi yapım çalışmaları devam ediyor.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR