M. Ali KAPAKLI


Fakıbaba AK Parti?den Başkan adayı Olur mu?


Son birkaç aydır; Ahmet Eşref Fakıbaba’yı bazı çevreler AK Parti’ye yeniden döndürmek için bir takım çaba içerisindeler. Dikkat ederseniz daha önce Fakıbaba BDP’ den mi Başkan adayı olacak? Fakıbaba DDP’ye sempati duyuyor şeklinde Urfa medyasında haberler yer almıştı.

Bunun açılımını şöyle yapabiliriz.

“Ey AK Parti yetkilileri şayet Fakıbaba’yı önümüzdeki yıl Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde  Şanlıurfa’dan Büyükşehir Belediye Başkan adayı göstermezseniz Fakıbaba BDP’nin adayı olacaktır. Seçimleri kaybederseniz yine elinizi dizinize vurursunuz.” Aradan zaman geçtikten sonra, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan’ın  Şanlıurfa proğramı  belli olunca yine aynı çevreler Başbakanın Şanlıurfa gezisinde, Fakıbaba’nın AK Parti’ye  geçeceğini Şanlıurfa’ya pompaladılar… Şanlıurfa medyası  bu defa “Başbakan Abide Park’ın açılışından sonra Fakıbaba ile görüşüp, kendisini AK Parti’ye davet edecek.” Şeklinde haber yayınladılar.

Bunun açılımınıda şöyle yapabiliriz…

Belediye Başkanı Fakıbaba AK Parti’ye geçmek istiyor. Bunu herkes biliyor. Kendisinin bilgisi dahilinde bu tarz haberlerin çıktığıda ayrı bir gerçek… Aksi takdirde ya tekzip yaptırır ya da kamuoyuna “ Benim bunlardan haberim yok, ben kendi işime bakıyorum” derdi.

Peki burada amaç nedir? Başbakanın gezisi önceki kamuoyu oluşturulup halkı yapılacak olan mitingte etkileyip Fakıbaba’nın AK Parti’ye geçmesini sağlamak. Öncelikle Abidedeki törende Başbakan kürsüde konuşurken orada toplanan kalabalıktan bir grup “ Fakıbaba AK Parti’ye, Fakıbaba Ak Parti el ele” şeklinde tezahürat yapılsaydı, Başbakan etkilenmeyecek miydi?

Ancak tüm bu girişimler bana göre ters tepmiştir. Binlerce kişi Başbakanı mail yağmuruna tutup hatta AK Parti’den bir çok kişi bizzat Başbakana ulaşıp Fakıbaba’yı AK Parti’de görmek istemediklerini ifade etmişlerdir. Şimdi Madalyonun diğer tarafına bakalım.

Fakıbaba’nın Bağımsız seçildiği dönemi iyi hatırlayın. Fakıbaba arkasına öyle bir rüzgar almıştı ki mahalle mitinglerinde Topçu Meydanındaki mitingte ve  diğer konuşmalarında  AK Parti’yi karşısına almış, bırakın AK Parti’nin adayını, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğanı , kendisine rakip olarak görmekteydi. Bunun en açık örneği o dönem  Başbakanın  Şanlıurfa mitinginde yaşandı. İyi hatırlayın Başbakan’ın Şanlıurfa’ya geldiği gün, Şanlıurfa baştan aşağı  Ahmet Eşref Fakıbaba’nın devasa bez afişleri ile donatılmıştı. Zaten bundan çok etkilenen Başbakan Erdoğan, Şanlıurfa’daki  mitingte yaklaşık  20 Dakika Fakıbaba’yı hedef alan bir konuşma yapmıştı. Başbakan’ın  asıl vurucu sözü de “ Bizim trenden inen birdaha bizim trene binemez” olmuştu. Bu söz büyük yankı oluşturmuş, aylarca halk arasında konuşulmuştu.

Gerçekten Başbakan Erdoğan , bir söz söyledi mi mutlaka arkasında duruyor. Zaten halkın kendisine olan sevgisinin temelinde bu önemli duruşu var. Bakın bu konuda size önemli bir olayı anlatayım. Son Milletvekili genel seçimlerine Başbakan  Erdoğan çok önem veriyordu. Parti’sine kim katılacaksa kucak açıyor, Parti’ye kabul ediyordu. Şanlıurfa ile ilgili Parti yetkililerine  şöyle demiş “ Şanlıurfa’dan partimize kim katılmak istiyorsa alın sadece Fakıbaba’yı almayın.” Şimdi Fakıbaba’yı AK Partiye geçmesi için çabalayanların nasıl boşa kürek çektiğini anladınız mı?

Birde olaya farklı bir pencereden bakalım. Fakıbaba iki dönemdir, Bu şehrin Belediye Başkanı yani toplam 10 yıldır bu şehiri yönetiyor koskoca bir ömür . Ölene kadar mı bu şehirde Başkanlık yapmak istiyor? Bu koltuk nasıl bir sevdaymış, oturan kolay kolay koltuktan kalkmak istemiyor. Bırakın birazda  başkaları bu şehre hizmet versin…

Ayrıca bir mesele daha var. Eski Milletvekili Sabahattin Cevheri’nin 11 Nisan projesi ile ilgili  ne suçu ,ne günahı vardı?

 

Cevheri aylarca 11 Nisan Stadı projesi ile ilgilenmiş, Projeyi Başbakan Erdoğana sunmuş. Başbakanda bu projeyi çok beğenmişti. Ancak Belediye Başkanı Fakıbaba sadece arası iyi olmadığı için Cevheri’nin bu projesine sıcak bakmamış ve sürekli oyalayıp durmuştu. Oysa 2005 yılında  stad yıkılıp iş merkezi ve oteller yapılacak, bunun %33’ü Şanlıurfaspor’un olacaktı. Yani bir yerde Şanlıurfaspor’unda  hayatı kurtulacaktı… o dönem işi sürekli yokuşa süren Fakıbaba ne olduda şimdi bu projeye katkıda bulundu?  Bunun cevabı çok basit İktidarla arasını iyi tutup, AK Parti’den  yeniden Başkan adayı olabilmek. Demekki Fakıbaba’nın tek düşüncesi ve hedefi yeniden Belediye Başkanlığı…

Peki AK Parti Fakıbaba’yı Başkan adayı olarak göstermezse ne olur? Fakıbaba başka Partilere de girse, Bağımsızda seçime girse, sonu Ahmet Bahçivan gibi olur. Yani eski hava ve rüzgarı yakalayabilmesi mümkün değil. O bir defa oldu. Birdaha da olamaz.

AK Parti’ye gelince, AK Parti iyi bir aday bulursa Şanlıurfa’da bu kez çok rahat Belediye Başkanlığını kazanır…