M. Ali KAPAKLI


BOSNA HERSEK


Özel Murat Koleji geçtiğimiz hafta Bosna hersek’e bir gezi düzenledi. 12 kişiden  oluşan veliler arasında ben de vardım , Özel Murat Kolejinden bu organizasyonu yapan Ali Karakan hoca beni arayıp Bosnaya gelir misiniz? teklifine, daha önce Bosna herseki görmeme rağmen tereddütsüz evet dedim.

Aslında Avrupada görülen bir ülkeye normal şartlarda  ikinci defa gidilmez, çünkü avrupada gidilicek bir çok ülke var, ancak Bosna’nın yeri bizim için çok ayrı, Bosna çok güzel bir ülke her taraf ormanlarla çevrilmiş. Çok önemli akarsuları var Bosnanın her şehrinde bir nehir görebilirsiniz, halkın çoğu Müslüman.

Bosnada Sırplar, Boşnaklar, ve Hırvatlar var. Ancak savaştan sonra Hırvat ve sırp nüfus bir hayli azalmış,  şimdi ülkenin bugünkü çoğunluğuna Boşnak  Müslümanlar hakim. Boşnaklar Müslüman oldukları için Türkleri çok seviyor ve saygı gösteriyorlar, özellikle savaş döneminde Türkiyenin yaptığı yardımları unutmuyorlar.

En büyük desteği maddi ve manevi olarak Türkiyeden aldıklarını söylüyorlar. Savaş derken biraz anlatalım. 4 yıla yakın bir süre Sırp ve Hırvatların katliamına maruz kalan Boşnaklar ağır silahlara karşı çok basit silahlarla kendilerini savundular.

Saedece bir köyde Hırvatlar tarafından yakılarak katledilen 126 Boşnak müslümanın fotoğraf ve görüntüleri bir müzede sergileniyor. İzlerken vahşeti tam olarak görüyordum. Bosna’nın her kentinde savaş izlerini görmek  mümkün.

Halen bir çok binada mermi izleri var. Avrupa bu katliama yıllarca göz yummuş, sessiz kalmış. Tam tersine silah ambargosu sadece Boşnaklara uygulanmış. Bosnanın yönetim şeklide çok ilginç, Hırvat, Sırp ve Boşnaklardan oluşan üç adet Cumhurbaşkanı ile yönetiliyor. Alınacak tüm kararlar ve kanunlarda üç Cumhurbaşkanının karar vermesi gerekiyor.

Bu yönetim şekli zaman zaman Bosnada huzursuzluklara neden olabiliyor. Fatih Sultan Mehmet Han’ı Bosnalılar çok seviyor. Çünkü Bosnayı Fatih Sultan Mehmet fethetmiş ve Müslümanlığı Bosnaya getirmiş, Bu nedenle Bosnalılar Fatih Sultan Mehmet`i Bağrına basıyorlar. Bosna’da  250 kişilik bir ilahi grubu var. Boşnak, Sırp ve Hırvatlardan oluşan bu grubun adı Fatih Sultan Mehmet ilahi grubu.

Bu grup Bosna’ya giden Tüeklere Cuma ve Cumartesi günü ilahi müzik ziyafeti veriyorlar. Olağan üstü bir müzik eşliğinde  250 kişinin seslendirdiği ilahiler insanı mest ediyor. Bosna’ya gidenlerin bu ilahi grubu izlesinler.

Bosnayı görmeyenlere tavsiye ederim bu güzel Müslüman ülkeyi ve samimi ortamı mutlaka görün. Murat Kolejine bu geziden dolayı teşekkür ediyorum. Güzel bir organizasyon oldu. Yeni arkadaşlıklar oluştu. Urfadan giden 12 kişi kısa sürede bir birleriyle kaynaşıp dost oldu.

Bu dostluğun urfada devam edeceğine inanıyor, hepinize selam ve sevgilerimi sunuyorum..