M. Ali KAPAKLI


Papatya falı! Fakıbaba mı? Vali Güvenç mi?


Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kim Olacak.? Son günlerde  konuşulan tek mevzu bu.  Şanlıurfa’lı yıllardır hep siyasetin içinde yer almıştır.  Yani halkımız siyasete son derece ilgili. Yediden yetmişe Urfalı olarak gerek genel seçimlerde gerekse belediye başkanlığı seçimlerinde, adayları merak eder kimin milletvekili adayı veya belediye başkan adayı olması için kafa patlatır, araştırır ve internet sayfalarında gezer durururuz. Oysa diğer şehirlerde ilgi bizim ki kadar mıdır? Kesinlikle hayır. Diğer şehirlerde herkes işinde gücünde kimlerin aday olduğu umurlarında bile değil. Seçim günü giderler sandığa, beğendiği Partiye oylarını  atarlar.

 

Şanlıurfa’ya bakıyorum. Büyükşehir’e Çok fazla aday müracatı olmadı. Neden? Nedeni basit, daha seçim startının ilk gününden itibaren halk üç ismi telefuz etmeye başladı.Bakan Faruk Çelik, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ,Vali Celalettin Güvenç… Bu üç önemli isim ortaya atılınca bu şehirde yetişmiş önemli isimler yıpranmamak ve başka nedenlerden dolayı adaylıklarını açıklayamadılar. Yinede Büyükşehir’e adaylıklarını koyan isimleri cesaretlerinden dolayı alkışlıyorum. Bakanımız sayın Faruk Çelik’in aslında aday olmayacağı belliydi. Çünkü bunu bizzat kendisi söylüyordu. Ancak Urfa’lı Bakanı bir yerde başkanlığa yakıştırıyordu ancak Bakan Çelik kesinlikle ben yokum diyordu.

 

Geriye iki aday kalıyordu Başkan Fakıbaba ve Vali Güvenç. Şimdi Halk papatya falı açıyor.

Vali mi. ? Fakıbaba mı.? Aslında sayın vali Celalettin Güvenç’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını düşündüğünü ilk yazan Gazeteci benim. (Güneydoğutv.com sitesine girin 23 Ocak 2013 tarihli ‘Fakıbaba Gerçeği’ Başlıklı yazımı okuyun. ) Ben on ay önce Vali Güvenç’in Başkan adayı hatta Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Olabileceğini ifade etmiştim. Şimdi bakıyoruz en büyük aday Vali Güvenç. Ak Parti için Şanlıurfa enteresan bir şehir. Her seçimde Ak Parti genel merkezinin başı ağrıyor Başbakan Erdoğan bile urfa için günlerce kafa yoruyor.

 

Oysa Şanlıurfada Ak Partinin ne kadar güçlü olduğunu herkes biliyor. Ancak Ak Parti diğer siyasi rakiplerinden çok, kendi içindeki dengelerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Şimdi Başbakan neye karar verecek.  Kimi Aday gösterecek. Bir taraftan on yıldır bu şehirde başkanlık yapan ve önemli bir karşılığı olan Fakıbaba diğer taraftan yaklaşık iki yıldır kendisini Büyükşehir Belediye Başkanlığına hazırlayan ve Urfa’nın tüm ilçelerini çok iyi tanıyan vali Celalettin Güvenç. yani papatya falı Başbakan Erdoğan içinde geçerli, ancak Başbakan Erdoğan ‘nın Urfa için hep sürpriz yaptığını da unutmayalım. Genel seçimler hala aklımızda…

 

Listede kimleri beklerken ,kimleri gördük. Yine şaşırabilir hatta hayretler içinde kalabiliriz.

Başbakan Tayyip Erdoğan bakarsınız hiçbir kimsenin beklemediği, hatta düşünmediği  bir ismi Şanlıurfa Büyükşehir Başkan adaylığı için açıklayabilir. Önümüzde daha önemli günler var. Gün doğmadan neler doğar. Ancak önemli olan şudur, Şanlıurfa’lı artık hata yapılsın istemiyor. Halkın arzu ettiği yani ciddi anket sonuçlarına göre halk kimi Başkan görmek istiyorsa mutlaka o isim açıklanmalı ve halkın arzusu yerine getirilmelidir. Büyükşehir Belediye Başkan adayı belli olduktan sonra sıra elbette ki Karaköprü, Haliliye ve Eyübiye başkan adaylarının açıklanmasına gelecektir. Yeri gelmişken söyleyelim bu üç ilçede son derece önemli isimlerin öncelikle Haliliye’ye ve Eyübiye’ye okumuş yüksek tahsilli kültürlü ve Belediyeciliği bilen Başkan adayı olarak açıklanması gerekiyor. Büyükşehir kadar bu ilçelerimizde Urfa için son derece önemlidir.

Bakalım yeni haftada neler olacak.