Ömer KAPAKLI


AK PARTİNİN 13 ADAYI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR...


Yerel Seçimle, Genel Seçimlerin çok farklı olduğunu anlayamayanlar her Yerel Seçimde Şanlıurfa`da beklentilerini elde edemezler.. Örnek : 2009 Seçimleri..

2011 seçimlerinde Faruk Çelik, AK Partide 1.sırada yer almıştı.. Listede bilinmeyen isimler yer almış çok büyük tepkiler olmuştu.. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Milletvekili Adaylarına ve AK Parti teşkilatına "Merak etmeyin. Zaman içersinde tepkiler geriler AK Parti olarak istediğimiz sonucu elde ederiz"demişti..

Bakan Faruk Çelik, nerede sorunlu Bölge varsa oraya giderek vatandaşı ikna etmişti..Bunun en büyük nedeni 2011 yılında yapılan Genel Seçimlerde AK Partinin 1.Parti olacağının bilinmesiydi.. Faruk Çelik`in de yeni Kabinede Bakan olarak görev alacağı biliniyordu..Parti Barajı ise Genel Seçimlerde Urfa gibi İl`lerde en büyük handikap olduğu için alternatifi olmayan seçmen bir şekilde ikna oldu ve AK Parti 2011 seçimlerinde 453 Bin 390 seçmenin oyunu aldı ki bu oy oranı : Yüzde 64.80`di.. Tabi Bakan Faruk Çelik bu seçim sonucundan büyük mutluluk duydu..

Gelelim Mart 2014 seçimlerine..

1) Yapılacak Yerel Seçimlerden sonra Çalışma Bakanı Faruk Çelik`in 3.dönemi sona eriyor. Yani 2 yıl sonra Şanlıurfa`da yok..

2) En önemlisi Yerel seçimlerden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olacak. Yani 1 yıl sonra da AK Partinin Lideri Başbakan Erdoğan Partinin başında değil.

3) En önemlisi Parti Barajı yok. Bu nedenle Saadet Partisi ve MHP  başta olmak üzere her Parti güçlü bir adayla herhangi bir İlçeden seçime girerek seçimleri kazanma imkanı var..

Yani Yerel seçimlerde Feodal Yapı, Doğu Kültürü adına ne derseniz deyin Şanlıurfa`da ortaya çıkıyor.. Vatandaş kendine yakın birinin Belediye Başkan Adayı olmasını istiyor.. 2009 seçimlerinde Hilvan, Birecik, Akçakale, Akçakale, Şanlıurfa bunun örnekleridir.

AK Parti daha sonraki süreç için Şanlıurfa`yı derleyip-toparlayacak bir Büyükşehir Adayıyla yola çıktı. Ancak Urfa`lılar Vali Celalettin Güvenç`in Aday gösterilmesini iç dünyasında kabullenemiyor..

Diyelimki büyük bir çoğunluk herşeye rağmen Vali Güvenç`i kabullenecektir. AK Parti SKM`si "Neden Vali Güvenç Aday oldu?"sorusunu kamuoyuna çok iyi anlatabilirse bu handikabı seçim öncesi atlatabilir..

Ancak buradan açıkça yazıyorum..

AK Parti şayet Karaköprü, Haliliye, Eyyübiye ve 10 İlçede Aday bazında yanlış yaparsa birçok İlçede seçimi kaybeder..

13 ilçede halkın istediği adaylar mutlak suretle gösterilmelidir. Kamuoyunda genel kanı şudur : "Sayın Bakan Faruk Çelik aslında 13 Adayı belirlemiş. Anket, temayül, halkta karşılığı olup-olmaması önemli değil. Faruk Çelik 13 adayı gösterecek, halkta oyunu AK Partiye verecek. Yok böyle birşey..."

AK parti 13 Adayı açıkladığı gün aday tespitinde yanlışlık var ise bunun telafisi mümkün değildir..

Kaldıki SP`de Ahmet Bahçıvan,Ahmet Güzel hamleleri, MHP`de Kemal Saraçoğlu, Mehmet Yalçınkaya, Mahmut Özyavuz hamleleri basite alınıp geçiştirilecek isimler değildir..

MHP Adayı Kemal Saraçoğlu, 30 Mart`dan 10 gün sonra 11 Nisan`a dikkat çekerek, "Şanlıurfa`nın Kurtuluşunda resmi geçitte Tugay Komutanı, Vali ve Vali iken Belediye Başkanı "diyerek 3 yabancı vurgusuna dikkat çekti. MHP Grup Başkanı Oktay Vural ceketin herşeye rağmen bir karşılığı olduğuna dikkat çekerek "Pijama"vurgusuyla Muhalefete önemli ipuçları vererek Urfa`dan ayrıldı.

Aslında Urfa`daki bu gelişmeleri Bakan Faruk Çelik tahmin ediyor. Kendisine iletilen tewetleri inceliyor. Bu nedenle ki teweterden şunları yazıyor:

"Aday süreçlerini Genel Merkezimiz yürütüyor.Süreçle ilgili Milletvekilleri, Teşkilatlar, Aday adayları ile samimi ortam var..

Benim siyaset tarzım biz Merkezlidir. İlgililerle iştişare etmeden adım atmayız. Siyasetle Şanlıurfa`nın bu bakışa ihtiyacı var.

4 gün Şanlıurfa`da 3 gün Ankara`da yüzlerce Şanlıurfa`lıyı Milletvekili arkadaşlarımla, teşkilatımızla sabahlara kadar dinledik...

Hizmetin dışında hesabı olanın hesabı kursağında kalır. Bu samimiyet içindeyiz. Bildiği olana da kapımız açık."

Bakan Faruk Çelik bu açıklamaları bizzat teweter üzerinden kendisine eleştiri getirenlere yapıyor. Normalde Urfa`dan kendisine iletilen eleştirileri pek dikkate almıyordu. Ancak Bakan Faruk Çelik sıkıntının farkında..

Tüm bunların yanısıra asıl mesele BDP olduğunu da Bakan Faruk Çelik biliyor..

Savcının tahliyesini istediği BDP Milletvekili İbrahim Ayhan`ın bugünlerde tahliyesi söz konusu.. BDP Büyükşehir Adayı gösterilmesi AK Parti için en güçlü rakip ve aday olduğunu biliyor..

AK Partinin 13 Adayda yanlış isimlerle yola çıkması demek MHP`nin, SP`nin çok daha büyük oylar almasına, ilçelerde bazı seçimleri kazanmasını anlamına gelir. Daha ilginçi AK-SP-MHP`nin güçlü adaylarla seçime girmesi  BDP`nin her Bölgede önüne altın tepsi konulması anlamına gelir.

BDP`nin daha Siverek ve Hilvan`da nasıl bir hamle yapacağını da bilmiyoruz. Kamuoyunda bu 2 İlçe için Sırrı Önder`in Partisi HDP`den seçimlere girme olasılığından bahsediliyor..

Temayülde olmayan, Anketlerde hiç olmayan ancak her yerde "Aday adayları çalışsın bakalım. Ben Aday gösterileceğim"diyenleri Bakan Faruk Çelik bilmiyor mu?

Bu isimlerin Aday gösterilmesi halinde diğer Aday adayları Televizyona çıkıp konuşmayacak mı? AK Partiden Aday adaylığından çekilen Hasan Oğul`un kamuoyunda nasıl bir algı oluşturduğunu göz ardı etmek mümkün mü?

Açıklanacak 13 Adayda da elbette bazı yanlışlıklar olacaktır. Ancak mühim olan bunu en az seveyide tutabilmektir.

Gelelim AK Parti teşkilatı, Milletvekillerinin neler yapması gerektiğine..

Bu konuyu özellikle adaylar açıklandıktan sonra ayrıntılı şekilde yazmaya devam edeceğim.

Ancak şimdilik sadece şunu söylemek istiyorum..

Mevcut tüm gelişmeleri AK Parti Yöneticileri "sıradan"görmeye çalışıyor. "Keyfinize bakın"edasında..

Bence her Partiyi ve her Adayı dikkate almak zorundalar.

Urfa`da Yerel Seçimlerin gerçekten şakası olmuyor.

NOT: Saat 15 gibi AK Partinin İl Genel Meclis Üyesi (2 yıl İl Genel Meclis Başkanlığıda yaptı) Mimarlar Odası Başkanlığı da yapan Uğur Beyazgül teweterden bana şu mesajı gönderdi : "Ömer Bey.. Bir siyasi Partiyle Haliliye Belediye Başkan Adaylığı ile ilgili görüşmelerim devam etmektedir. Gelişmelerden bilgi vereceğim..."

Bu twetten hemen sonra onlarca tewet hem Uğur Beyazgül`e, hem de bana gönderildi. Uğur Beyazgül`ün konumunu, etki alanını bildiğim için asla hafife alınmayacak çok güçlü bir isim..

Haftalardır tam da söylediğim budur.. Yerel ve Genel Seçimlerin farklılığıyla ilgili olarak.. AK Parti hafta sonuna kadar 13 Adayı açıklayacak. Bunu hem 13`de Güneydoğu TV`ye telefonla bağlanan Milletvekili Abdülkerim Gök söyledi, hem de daha sonra beni telefonla arayan Milletvetvekili Seydi Eyüpoğlu..

Peki Uğur Beyazgül hangi Partiden Aday olacak?

AK Parti derseniz mevcut 21 Aday adayının tepkisini herhalde size anlatmama gerek yok. Böyle bir olasılık AK Parti için en olumsuz senaryo olur..

Bu nedenle Uğur Beyazgül`le telefonla görüştüm. Parti ismi söylemedi.. Ancak AK Parti olamayacağına göre geriye iki Parti kalıyor. Ya SP ya MHP.. Kimbilir belki de ortak "Urfa`nın Adayı olarak Haliliye Adayı" olabilir.

Böyle bir durum olabilir mi?

Uğur Beyazgül`ün Abisi Avukat Zeynel Abidin Beyazgül`ün 2009`da AK Parti SKM Başkanı olduğunu unutmayalım.

Yani Beyazgül Ailesi Siyasi bir gelenekten gelen, karşılığı olan bir Aile..

Sosyal Medyada Uğur Beyazgül`le hareket eden çok önemli bir gurup olduğunu biliyorum.

Uğur Beyazgül olayı AK Parti tarafından sürpriz olarak karşılanmıştır. AK Parti özellikle Haliliye ve Eyyübiye adayını açıklarken şimdi biraz daha düşünmek durumunda kalacaktır.