Ömer KAPAKLI


URFA`DAKİ ŞIRLOPCULARA...


BDP Genel Merkezinden yapılan resmi açıklamada şöyle denildi : "Şanlıurfa Büyükşehir ve 13 İlçe Adayı 26 Aralık Perşembe günü Diyarbakır`da açıklanacak"

Peki neden Diyarbakır?

Dikkat ederseniz BDP önemli her açıklamayı, toplantıyı Diyarbakır`da yapıyor.. Aynı gün Şanlıurfa ile birlikte çok sayıda İl`in Belediye Başkan Adayları Diyarbakır`da açıklanacak. BDP`nin Adaylarının açıklanmasıyla birlikte Şanlıurfa`da iddialı tüm partiler seçim startını vermiş olacak..

AK Parti`nin 13 İlçe Adayı Resmi olarak ne zaman açıklanacak?

AK`ın Aday adayları haftalardır Ankara`da.. Psikolojik olarak şu duruma gelmişler.. "Ne olacaksa olsun.. Yeterki adaylar bir an önce açıklansın.."

Başbakan Erdoğan Karadeniz gezisinin ardından Trabzon Havaalanından Pakistan`a gitti. Geçen hafta meydana gelen olaylar olmamış olsaydı Erdoğan Ankara`ya dönebilir, Üst Kurulla bir toplantı yapabilirdi. Ancak Mitingler uzadığı için Ankara`ya dönmedi..

Şanlıurfa Milletvekilleri, Bakan Faruk Çelik`le birlikte sürekli bir araya geliyor.. Bunu Bakan Faruk Çelik`de son telefon görüşmemizde bana söyledi.. Çelik, "Öyle ki bazen benim evde bile Vekillerimizle bir araya geliyoruz"demişti..

Herkesin ortak görüşü şöyle : Başbakan Erdoğan Pakistan`dan döndükten sonra Üst Kurulda görev alanlarla bir araya gelir. Büyükşehirlerin İlçe Belediye Başkan Adayları da hafta sonuna kadar kamuoyuna açıklanmış olur..

Yani Ankara`da bekleyişlerini sürdüren Şanlıurfa`nın Aday adaylarına "Az kaldı.. Hafta sonuna kadar bu çileniz sona erer"diyebiliriz..

Gelelim Urfa`daki Şırlopculara..

Hizmet Gazetesinde Av.Bekir  Bozanoğlu`nun kaleme aldığı yazıyı okumanızı öneririm. 1950`li yıllarda meşhur Ahmede Bege`nin halka seslenişini kaleme almış.

"Ahmede Bege Urfa meydanında elini havaya kaldırdı, etkili bir sesle:

- Urfalılar duyun. "Bugünden itibaren şırlop kalkmıştır"dedi.

Sonra tekrar etti ve süratle oradan uzaklaştı.

Bu söze o günün Sarayönü ve Köprübaşı gençleri "beli"dediler, sözü geçtiğinde de ona Şırlope Ahmede Bege,dediler.

Bu söz yıllarca söylendi, söylendi, sonra zaman geçti unutuldu.Şırlop sözcüğüyle nüfuza dayalı haksız menfaate dikan çeken Ahmede Bege, "rüşvet yasak artık" demek istemişti.Şırlop sözcüğü, Urfa argosunda bedavadan edinilen para, mülk, menfaat vs.demekti.

O gün o söyledi, ondan sonrakiler söyledi. Ama şırlop kalkmadı.

Görünen o ki insanlar yaşadıkça da var olacaktır şırlop.

Ama madem ki ölümsüzdür şırlop, madem ki devirler değişiyor,devlet hayatında şırlop değişmiyor, o zaman hep bir ağızdan bağıralım:

Yaşasın Şırlop.

Yaşasın Şırlopcular.

Kahrolsun şırlopa engel olanlar..."

Şimdi gelelim Urfa`mıza..

Kim neyi nasıl şırloplamış bunu tüm gerçekleriyle göreceğiz..

Sayın Başbakan Erdoğan "Bu konuda Babamın oğlu olsa tanımam gerekeni yaparım"diyor. Bakan Mehmet Şimşek daha ilk günden söyledi..

Ancak bizim Urfa`daki Şırlopculara bakıyorum ve "Yav hele durun,durun.. Biraz bekleyin. Neyin ne olduğunu tam olarak anlayın da konunun üzerine daha sonra  şırloplayın"diyorum.

Urfa`da Cemaatin etkinliğini anlatmama sanırım gerek yok..

Bahse konu Urfa`lı Şırlopcular yıllarca Cemaatçi olarak göründü.. Oysa kendileri Cemaatçi değil, şırlopcuydu..

Hükümet ile Cemaat arasında bilinen durum ortaya çıkınca bu kez bizim Urfa`daki şırlopçular AK Partililerden çok Cemaati kötülemeye başladı..

Bakarsanız Hükümetle Cemaat yeniden eski günlerine döner.. O zaman  bizim Urfa`daki şırlopçular herkesden çok Cemaatçi olur..

Öyle ki bu şırlopçular, yıllarca "Cemaatçi olarak görünmesek para kazanma şansımız yok"diyorlardı..

Şimdi Hükümetin tavrına göre hareket ederek "Şayet Cemaatçi gibi görünmeye devam edersek şırloplarımızdan oluruz"demeye başladılar.

Hükümet-Cemaat arasındaki gerginliğin ilk günlerinde Cemaatin önde gelenleri Vali Celalettin Güvenç`in Şanlıurfa Büyükşehir Adayı olmasını istemiyormuydu?

Halen Cemaatin çok etkin kişileri Büyükşehir Adayı Celalettin Güvenç`le birlikte değil mi?

Türkiye`nin aksine Cemaatle-AK Partili Yöneticiler halen birlikte değil mi?

Şu an itibariyle iki kardeşden biri "AK Partili, diğeri Cemaatçi"değil mi?

Bizim Urfa`lı şırlopçulara tavsiyemdir..

Biraz sakin olun.. Elinizden kimse şırlopları alamaz. Her devrin adamı olma yolunda yarış içersine girmeyin.

Gizliden,gizliye Cemaatin toplantılarına katıl, sonra Cemaati kötüle.. Diğer taraftan "Urfa`daki siyasi oy dağılımı Adana,Mersin gibi olsaydı bizim tavrımız çok farklı olurdu"diye tilki misali gibi kuyruğunu salla..

Ankara ve İstanbul`daki yaşanan olayları tüm ayrıntılarıyla yakında hep beraber tüm detaylarıyla öğreniriz..

Ancak 63 yıl önce yaşanan bir olayı Hizmet gündeme getirdiği için Urfa`lı Şırlopçuları bir kez daha bu süreçte tanıma imkanına sahip olduğumuzu da belirtmek isterim.

Ancak bu Şırlopçular için hiçbir şey farketmiyor..

İktidar kim ise hep İktidardan yanalar..

Hangi cemaat ne zaman güçlüyse o cemaatten yanalar..

Şırlopçular ve tırşikçiler bu memleketin kaderi mi ne?

AK Partililere ve özellikle AK`ın Adayı Celalettin Güvenç`e sesleniyorum.

Vali iken bu şırlopçular açıktan yanınıza gelerek şırlop istemiyordu..

Şayet seçimi kazanırsanız bu şırlopçular yanınızdan bir saniye ayrılmaz, ne kadar şırloplu iş varsa kendileri almak ister..

Urfa`daki şırlopçular da doyumsuzdur.

Urfa`da yıllardır Hizmete gönül vermiş gerçek Cemaatçi ve gerçek AK Partililere de şunu söylerim..

Bugünleri siz de unutmayın..

Urfa`nın meşhur şırlopçularını bi tarafa yazın. Her defasında aranızda barındırdınız. Bari yeni dönemde bunlara şırlop vermeyin..

NOT: Google`a girip şırlopçu nedir diye sorduğunuzda "maalesef aradığınız şırlopçu kelimesinin anlamı bulunanamamıştır denilmekte" Attığım sontweet`de şunu yazmıştım; "Urfada yıllarca cemaatçi gibi görünen, mevcut duruma göre cemaate salayan alternatifi bulduğunda AK Partiyi ilk terk edeceklere şırlopçu denir". Şırlopçu kelimesi yerel bir ifade olup Urfalılar şırlopçunun anlamını çok iyibilmektedir.