Ömer KAPAKLI


URFA`DA SİYASET SATRANÇ OYUNUNA DÖNDÜ...


Herkes şu soruyu soruyor : Urfa`da Partiler İlçe Adaylarını neden açıklamıyor? Ne zaman açıklayacak? BDP Geçen hafta Bölgedeki tüm İl`lerin adaylarını Diyarbakır`da açıkladı. Programda Şanlıurfa`da vardı. Ancak Şanlıurfa Adaylarının açıklanması ileri tarihe ertelendi. MHP Büyükşehir`i açıkladı İlçeleri açıklamıyor..

Özellikle BDP ve MHP`nin bu bekleyişleri AK Partiye endeskli.. AK Parti Adayları açıklandıktan hemen sonra MHP ve BDP İlçe Adaylarını açıklar..

Son 1 haftada Şanlıurfa`daki siyasi gelişmeler satranç oyununa döndü. Partiler hamlelerini çok dikkatli bir şekilde yapıyor.

Örneğin bu süreçte deneyimli siyasetçi Celalettin Erkmen`in BDP İl Başkanlığına getirilmesi BDP açısından önemli bir hamle..

Cumartesi günü MHP`den önemli bir hamle geldi.. Bizzat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Şanlıurfa`dan bazı isimlere MHP İl Başkanı İbrahim Özyavuz`un bilgisi dahilinde Adaylık teklifinde bulundu.

Ancak MHP`deki bu durum sadece bir İlçeyle algılanmamalı.. 13 İlçede toplu bir girişim..

Özellikle AK Parti bu girişimi ilk anlarda, "Bazı Adaylarla ilgili Pazarlık"gibi algıladı.. AK Partide örneğin Milletvekili Seydi Eyüpoğlu`nun bazı İlçelerdeki rahatsızlığını sağır sultan bile biliyor.. Seydi Eyüpoğlu siyasi hamlelerini durduk  yere yapmaz. Herşeyin hesabını yapar.

AK Parti Milletvekili Seydi Eyüpoğlu`nun yaptığı her hamle ve girişim AK Partinin her İlçede Halkta karşılığı olan Adaylarla ilgilidir. Milletvekili Eyüpoğlu, BDP ve özellikle MHP`nin girişimlerini yakından takip ettiği için, "Biz Sayın Başbakanımıza verdiğimiz sözün gereğini yapmak zorundayız. Oy oranımızda gerileme olmamalı"endişesinden kaynaklanmaktadır.

Eyüpoğlu, Şanlıurfa`da Yerel ve Genel Seçimlerin farklı olduğunun altını özellikle çiziyor. AK`ın dışında bazı birlikteliklerin önüne geçmesi adına yapılan önemli hamleler.Yani Eyüpoğlu`nun bu girişimleri kişisel hırstan kaynaklanmıyor. Seçmenin nabzını elinde tuttuğu için Partisinin 13 İlçede Aday tespitinde hata yapılmaması adına yapılan girişimler olarak algılanmalıdır.

AK Parti, BDP, MHP ve SP`deki önemli gelişmeler bizzat bu Parti yetkilileri tarafından bana iletiliyor. Ben de bir Gazeteci olarak bana iletilen bu önemli gelişmeleri twetirde beni takip edenlerle paylaşıyorum.

Ancak bu paylaşımları bazı kesimler özellikle çarpıtmaya çalışıyor. "Ömer Kapaklı tüm Partileri dizayn etmeye çalışıyor"şeklinde ısrarla gelişmeleri ve benim yazdıklarımı çarpıtma yoluna gidiyorlar.

Elbette bu memlekette yaşayan biri olarak ben kişisel olarak her Siyasi Partinin Adaylarının çok iyi olmasını, halkta karşılığının olmasını isterim. Sonuçta Partilerin gösterdikleri Adaylardan biri İlçede Belediye Başkanlığı yapacaklar. Yıllarımı bu işe vermiş biri olarak hiç kimse bana "Sana iletilen önemli konuları görmemezlikten gel"şeklinde düşünmemeli.

Kaldıki Aday adaylığı sürecinde kendi tweter hesabımdan hiçbir aday adayının ismini vererek "Şu kişi aday gösterilse çok daha iyi olur"demiş de değilim.

Örneğin Suruç`da, Halfeti`de bir gelişme oluyor. Konunun muhatapları beni arıyor. Gelişmeler hakkında bilgi veriyorlar. Ben sadece bana iletileni doğru olduğuna inandığım şekilde takipçilerimle paylaşıyorum.

Yani şunu söylemek istiyorum. Doğal olarak herkesin tweter hesabı var. Kişisel düşüncelerini yazıyorlar. Genelde de "Günaydın. Nasılsınız"şeklinde yazı yazıyorlar.

Oysa ban tweteri günlük yorum yazar gibi kullanıyorum. Yani bu durum kimseye batmasın..

Peki hafta sonuna kadar ne olur?

AK Parti 13 İlçede halkın beklentilerine cevap verecek şekilde Adaylarını kamuoyuna açıklarsa Urfa`da siyaseten önemli hamleler olmaz.

Ancak tersi olması halinde MHP önemli hamleler yapabilir.

AK`dan aday adayı olanlar "Aday" gösterilmemesi halinde MHP veya SP`den Aday olabilirler.

2009`da böyle olmadı mı?

Bu nedenle Yerel seçimle, Genel Seçimlerin farklı olduğunu söylüyoruz.

AK Parti şunun farkında.. Sahaya sadece kendileri çıkmayacak. Tek kale maç yapmayacaklar. En azından 13 İlçede durum böyledir.

MHP ve BDP`nin Genel Merkez nezdinde Şanlıurfa`yı yakından takip ettiklerini biliyorlar. Bu nedenle her şartta Urfa`da seçimler kolay geçmeyecektir. Her ne kadar AK Parti, "Kimse endişelenmesin. Biz seçimleri 14-0 alırız"deselerdi onlarda aslında işin zorluğunu biliyorlar. Ve.. En az hata yapma adına gerçekten büyük gayret içersindeler.

Başta Çalışma Bakanı Faruk Çelik olmak üzere 9 Milletvekili, Büyükşehir Adayı Celalettin Güvenç, İl Başkanı Yusuf Eğilmez, SKM Başkanı Ahmet Düşünür ve AK`ın diğer kurmayları işin ciddiyetini bilerek çalışmalarını sürdürmeye gayret gösteriyorlar.