Ömer KAPAKLI


MECLİS ÜYELİKLERİ VE İSTİFALAR...


Partiler 18 Şubat Salı günü saat 17`e kadar Belediye Başkan,Büyükşehir ve İlçe Belediye Meclis üye listelerini İlçe Seçim Kurullarına teslim etmesi gerekiyor..

Bu süreçte en fazla etkilenen İktidar Partisi AK Partidir.. Her İlçede  Meclis Üyelikleri için yüzlerce aday adayı var..

AK Partiden  aday olamayanların ise gideceği adres Saadet Partisi ve MHP.. Her iki Partide alternatif konumunda..

Her zaman dedik Yerel seçimle, genel seçim Şanlıurfa`da çok farklı geçiyor diye..

Özellikle şu süreçte Yerel Seçimin farklılığını tüm ayrıntılarıyla görme imkanına sahipiz..

Örneğin bugün eski Ziraat Odası Başkanı Mehmet Eyüpoğlu, Eyyübiye`den Meclis üyeliğini geri çekti AK Partiden istifa etti. Aynı şekilde kardeşi olan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Eyüpoğlu`da AK Parti üyeliğinden istifa etti. Her iki isminde yıllardır Şanlıurfa Milletvekili Seydi Eyüpoğlu`na siyaseten çok büyük destek verdiklerini biliyoruz..

Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü`ye o kadar çok müracaat var ki.. Milletvekili Seydi Eyüpoğlu kendine çok yakın Mehmet Eyüpoğlu`nun istifasını önleyemedi..

İstifaların gerekçesi şudur: Belediye Başkan Adaylarını AK Parti Genel Merkezi, kısmen Faruk Çelik, kısmen Başbakan Erdoğan yaptı.. Bu nedenle aday gösterilmeyenler Milletvekillerinin bu isimleri aşamadığını düşündü..

Ancak Meclis Üyelikleri daha lokal olduğu için aday gösterilmeyenler şöyle düşünüyor : "Milletvekili bizim aday olmamazı istemedi.. İl Başkanı ve Teşkilat veya İlçe Belediye Başkan Adayı  bizim aday olmamıza engel oldu.."

Osman Güzelgöz geçen gün bana gönderdiği bir twetinde şöyle dedi : "Urfa siyasetini halkımız değil, siyaseti geçmişten bugüne kurgulayan ve yürüten aktif figürler zorlaştırıyor..."

Bu cümle Şanlıurfa`da yaşayan siyasi gelişmelerle birebir örtüşüyor..

18 Şubat öncesi listelere giremeyen bazı güçlü aday adaylarının istifa beklentileri var.. Bakalım Salı gününe kadar Meclis Üyesi adayı olamayan başka kimler istifa edecek?

Şanlıurfa Büyükşehir statüsüne alındığı için böyle bir deneyim ilk kez yaşanacak. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Meclisi algısı, etkisi çok yüksek..

Sanki Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi oldun mu Milletvekili oluyorsun.. Şu anki algı Meclis Üyeliğinin Belediye Başkanının da üzerindeymiş gibi ...

AK partide 3 İlçe Başkan Adayı günlerdir Meclis üyeliklerinin sıkıntısını yaşıyor. İlçe Başkanları da öyle.. Ancak bu durumdan en fazla etkilenen de Şanlıurfa Büyükşehir Adayı Celalettin Güvenç..

Çünkü herkesin en son hamlesi Büyükşehir Adayı Celalettin Güvenç oluyor..

Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliklerinde bir önemli unsur ise Aşiretler arasında güç gösterisi..

Her Aşiretin neredeyse birden fazla Meclis Üye adayı var..

Ve.. Büyük bir çoğunluğu, "Bizim Aşiretin oyu, diğer aşiretin oyundan çok fazla. Mutlak suretle bizim adayımız Listeye girmelidir"diye düşünüyor..

Ayrıca Şanlıurfa`da herkes aktif olarak siyasetin içersinde yer almak istiyor..

Tabi zamanında Meclis üyeliklerine müracaat etmeden önce gerekli görüşmeleri yapan, adaylık konusunda teyit alan şimdi listeye giremeyince büyük bir kırılganlık içersine giriyor..

Bu kadar handikapın yanısıra İlçe Belediye Başkan Aday adayı olanların bir kısmının Büyükşehir Belediye Meclis üye beklentisi, ilçe adaylarının birlikte hareket etmek istedikleri isimlerin ön plana çıkmasını istemeleri işin içinden çıkılmaz bir duruma dönüşmesine neden oluyor..

Tüm bunların yanısıra AK Partide Meclis üyeliklerine müracat eden çok sayıda teşkilatta görev alanları da ayrıca unutmamak gerekiyor..

Herkes "Ben aday gösterilmeliyim.. Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği benim hakkım"diyor ve devamında şöyle diyor, "Aksi halde bir başka Parti beni 1.sıraya yazacak.,.."

Benim gördüğüm manzara budur..

Listeyi hazırlayanlara Allah yardımcı olsun işleri çok zor...