Ömer KAPAKLI


AK PARTİ İL BAŞKANI KİM OLACAK?


4 yıldır AK Parti İl Başkanlığı görevini yapan Av.Yusuf Eğilmez, "4 Ocak`da yapılacak İl Kongresinde Aday olmayacağım"dedikten sonra kamuoyu haklı olarak "AK Partinin yeni İl Başkanı kim olacak?"sorusuna yanıt aramaya başladı.

AK Partinin yeni İl Başkanı önemli çünkü yeni İl Başkanı ve yeni Yönetimiyle birlikte Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa`da da seçim sürecinin startı resmen verilmiş olacak.

2002 yılından bu yana AK Partide Yönetim kademesinde görev alanlar şu tezi savunuyor.

"AK Partinin ilk 3 Başkanı Müfit Yetkin, Abdülkadir Kol, Osman Nuri Eren daha çok şehire hitap ediyordu. İl Başkanı kırsalı da bilmeliydi..Bu 3 Başkandan sonra sırasıyla Cuma Ağaç, Mehmet Ekinci, Ahmet Düşünür ve Yusuf Eğilmez İl Başkanı oldu. Bu 4 isimde daha  çok kırsal ağırlıklıydı. 7 Haziran seçimleri öncesi öyle bir İl Başkanımız olmalı ki hem şehiri, hem kırsalı bilen biri olmalı..."

Yani hem şehiri, hem kırsalı bilen ve bilinen bir kişi bulunabilinirse bu o aday adayı için önemli bir avantaj olacak.

Tabi olmazsa olmazlardan biri kesinlikle Cemaatle bağlantısının olmamış olması..AK Parti hem İl Başkanlarında, hem de 7 Haziran seçimleri öncesi Milletvekilliğinde bu konu üzerinde hassasiyetle duracak. Hatta bu konuda her il`in Mit`in den daha ayrıntılı bilgi alacak.

Geçen gün bir AK Partili bana şöyle demişti : "Yeni İl Başkanı dik durabilmeli.. Örneğin geçmişte bir Milletvekilinin fotoğrafını Vekilliği sona erdikten sonra da indiremeyen bir zihniyet Binayı restorasyon yapma yöntemiyle fotoğrafı indirmişti.. Şanlıurfa`da özellikle İktidar Partisinin İl Başkanlığını yapmak sanıldığı kadar kolay değil..."

Peki yeni İl Başkanı ne zaman açıklanır?

19 Aralık Cuma günü Haliliye ve Eyyübiye İlçe seçimlerinden sonra AK Parti 13 İlçede Kongrelerini yapmış olacak. 25 Aralık`da Edirne`de AK Partinin İl Başkanları toplantısı yapılacak. Bu toplantının ardından 3 günlük bir sürede Ankara`da çalışmalar yapılır ve 4 Ocak`dan önce yani 27 Aralık gibi Şanlıurfa AK Parti İl Başkanı açıklanır...

Resmi olarak Yeminli Mali Müşavir Abdullah Yeşil müracaat etti.

Salı günü AK Parti İl Binasında İl Yönetimi 2 kişinin ismi üzerinde durdular.. Bu 2 isim Ankara`ya mevcut İl Yönetiminin ortak isteği olarak iletildi : Mevcut Yönetimden Bekir Kan ve Abdurrahman Kırıkçı

İsmi gündeme gelenler de var. Örneğin eski İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Yavuz, AK Parti eski İlçe Başkanlarından Zeynel Abidin Beyazgül, Mehmet Ali Cevheri, Ahmet Akay, Müslüm Yanmaz,Fevzi Karakuş  gibi. Tabi daha birçok kişinin de ismi gündemde.

Bu isimlerden Müslüm Yanmaz`la yaptığım görüşmede, "Ben böyle bi şey düşünmüyorum"dedi. Zeynel Abidin Beyazgül, Mustafa Yavuz, "Şayet bu görev bize verilirse seve seve yapmaya hazırız"dediler.

Benim kişisel düşüncem şu.. Elbette yapılan tüm toplantılar öneriler, temayül yoklamaları vs. önemli. Elbette Milletvekillerinin görüşleri önemli.. Mevcut İl Başkanı ve Yönetimin görüşü önemli..

Ancak : Çalışma Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, 27 Aralık`a kadar nabzı bi şekilde tutar, Vekillerle iştişare yapar, ağırlıklı olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç`in de fikrini alır ve kafasındaki ismi Genel Merkezle paylaşır ve o isim her kimse Şanlıurfa AK Partinin yeni İl Başkanı olur..

Henüz Milletvekilleri bile herhangi bir isim üzerinde fikir yürütmüş değil. Bakan Faruk Çelik son ana kadar zaten hiç bir konuda renk vermiyor. O nedenle hiç kimse şimdiden "Falanca kişi kesin aday olur"diyemez. Dense bile yanıltıcı olur.