Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde asırlardır devam eden köşkerlik mesleği, sessiz sedasız tarih sahnesinden silinmeye hazırlanıyor. İlçenin uzun çarşısında ayakta kalmaya çalışan son köşker ustaları, mesleklerinin artık son kuşağını temsil ettiklerini söyledi.
Yaklaşık 150 bin nüfuslu Suruç ilçesinde bir zamanlar çarşılarda sıkça rastlanan köşkerlik, yani ayakkabı tamirciliği mesleği bugün yalnızca 4 ustayla ayakta kalmaya çalışıyor. Babadan oğula geçen bu meslek, artık gençlerin yüz çevirdiği, ekonomik getirisi azalmış bir uğraş haline geldi.
57 yıldır ayakkabı tamir ediyor
Soyadı bile bu mesleğin adı olan Mehmet Köşger, "10 sene çıraklıkla beraber 57 yıldır bu işi yapıyorum. İlkokula giderken bu mesleğe başladım. 14 kişinden 4 kişi kaldık. Bizden sonra da bu mesleği yapacak kimse yok çünkü artık 10 liraya, 20 liraya iş yapıp eve ekmek götüremiyorsun" dedi.
Bir neslin son temsilcisi
Dedesinde kalan mesleğin son temsilcisi olduğunu ifade eden Mustafa Uyanık ise, "Bizim meslek dededen kalma, yani biz 100 yılı aşkın bir süredir Suruç'tayız ve bu mesleği yapıyoruz. Son 35 yıldır da ben yapıyorum ama bazı şeylerin sonu geliyor, galiba bizim mesleğin de sonu geliyor. Koskoca Suruç ilçesinde 4 esnaf kalmışız. Şu anda yürümüyor, son nesil biziz. Çarşıda 4 kişiyiz, yaş olarak en küçüğü benim, ben de 45 yaşındayım. Biz bıraktık mı yerimize devam edecek kimse yok" ifadelerine yer verdi.
Yıllarını bu işe adamış olan köşker ustası Mevlüt Buğan da, "Bazen müşterilerimiz makine işi istemiyor, o nedenle el ile dikiyoruz. Bu mesleği yapan 4 kişi kaldık. Biri de Aligör yolunda bu işi yapıyor. Yaklaşık 30 yıldır dükkan açmışım, kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum" dedi.
Mesleğin yok olmak üzere olduğunu belirten Suruç Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Demir ise yok olmak üzere olan bu mesleği yaşatmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışacaklarını dile getirdi.